Още по темата

Роб Ледбетър много бързо си възвърнал инстинктите от бойното поле, когато куршумите започнали да валят над него. 42-годишният ветеран от армията на САЩ, който е служил като снайперист в Ирак, е един от героите, проявили се по време на стрелбата в Лас Вегас, пише агенция Асошиейтед прес (AP).

ВИЖТЕ УЖАСА В ЛАС ВЕГАС В СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

На фона на най-смъртоносната стрелба в САЩ, която остави след себе си 59 жертви и повече от 500 ранени, имало състрадание и герои, които според властите са спасили десетки животи. Имало е човек, познат само като Зак, който помагал на хора да намерят безопасно място, имало е мъж, работещ като медицинска сестра в Тенеси, който загинал, предпазвайки с тялото си жена си от куршумите.

Подобно на много хора в 22-хилядната тълпа от фенове на кънтри музиката, в неделя вечер Роб Ледбетър първоначално помислил шума, който доловил, за фойерверки. После видял как хората падат на земята и разпознал звука на автоматичната стрелба.

Българка за стрелбата в Лас Вегас: Беше ужасно, държаха ни заключени с часове

Десетки жертви и стотици ранени след стрелба на концерт в Лас Вегас

„Ехото кънтеше така, сякаш куршумите идваха от всички страни и нямаш представа накъде да бягаш“, казва Ледбетър, който е на концерта със седем души, включително брат му, който е прострелян и ранен, и съпругата му. Те намерили прикритие във ВИП зоната на концерта. След като се измъкнал от пътя на куршумите,

Ледбетър се обърнал към ранените непознати.

Благодарение на човек, който свалил блузата от гърба си, Ледбетър успял да направи импровизиран турникет за ранена тийнчейджърка, чието лице било обляно в кръв.

Бившият военен е помогнал на още ранени взел ранения си брат и го занесъл в каросерията на камион, в която качил още 5 до 10 човека и отишли в болница. Брат му е ранен от куршум, който минава през ръката и гърдите му, очаква се да  оцелее.

Ледбетър казва, че е щял да помогне на още ранени, но не е успял да разбере откъде идват куршумите и не можел да стигне до тях, без да рискува да бъде застрелян. Той се опасява, че хората, които са преживели стрелбата в Лас Вегас и нямат опит на бойното поле  ще страдат заради това, че са оцелели.

„Всички ще имат емоционални проблеми, знам това. Имаше кръв навсякъде

Всички тези хора ще страдат от посттравматичен стрес“,

смята Роб Ледбетър.

Друг посетител на концерта Ана Купчян изказва благодарност към мъж на име Зак, който спасил както нейния живот, така и този на още девет души, след като ги вкарал в ремарке, служещо за тоалетна.

27-годишната студентка по право Купчян казва, че когато куршумите заваляли, хората започнали да търсят къде да скрият.

Зак отворил вратата на ремаркето, пуснал хората вътре, влязъл при тях и затворил вратата.

Хората останали вътре до края на стрелбата, а Анна споделя, че всички били „парализирани от страх“. След това дошъл охранител, който им извикал да излизат и да бягат.

30-годишният Джонатан Смит пък отишъл на концерта с 9 членове на семейството си. Когато стрелбата започнала, по-големият му брат ги сграбчил и им казал да бягат. Смит бил концентриран върху спасяването на племенниците си и тълпата ги разделила.

Много хора били парализирани от страх затова Джонатан Смит извикал: „Активен стрелец, да вървим!“ и започнал да избутва хора към паркинга. “Извадих няколко души от там“, споделя самият Смит пред „Уошингтън поуст“, цитиран от „Индипендънт“ (Independent).

Докато се опитвал да стигне до група деца обаче куршум ударил във врата,

като му причинил фрактура на ключицата и ребро и натъртване на белите дробове. „Може би ще трябва да живея цял живот с този куршум. Лекарите засега няма да го вадят“, разказва още Смит и добавя, че животът му е спасен от полицай, който в момента не бил на работа и който опитал да спре кръвта му и го закарал в болница.

Не всички герои от касапницата в Лас Вегас оцеляват.

Сони Мелтън, който работи като медицинска сестра, спасява живота на съпругата си – хирург, но губи своя живот. Когато стрелбата започва Сони грабва жена си и започват да тичат, тя е пред него, когато го улучва куршум в гърба.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.