Още по темата

15 години след терористичните атаки и рухването на кулите близнаци в Ню Йорк ЦРУ разби една от конспирациите за участието на Саудитска Арабия. 

Директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви че комисията, разследваща терористичните атаки от 11 септември 2001, не е открила данни за някаква съпричастност на Саудитска Арабия към тях.

След атентатите, при които загинаха близо 3000 души, комисията много щателно проучи обвиненията

относно някакво съучастие на кралството.

Членовете й стигнаха до извода, че липсват доказателства, говорещи, че саудитското правителство като институция и саудитски високопоставени длъжностни лица лично са поддържали терористичните атентати от 11 септември, каза Бренън.

В скоро време се очаква

решение относно възможно декласифициране на засекретените от президента Буш

(с мотива да бъдат защитени методите и източниците на американското разузнаване) 28 страници от доклада, подготвен през 2002 г. от комисията, съставена от представители на комисиите по разузнаването на Камарата на представителите и на Сената.

Рияд вече обяви, че няма от какво да се опасява от въпросните 28 страници.

Според американски и саудитски дипломати във Вашингтон от Саудитска Арабия е било свалено всяко подозрение и съмнение след публикуването през юли 2004 г. на друг официален документ - окончателният доклад на Националната комисия за терористичните атаки срещу САЩ.

За голямо съжаление атаките бяха извършени, но те бяха дело на Ал Кайда, на лидера й Айман ал Заухири и на подобните нему,

каза Бренън и добави: Смятам, че тези 28 страници трябва да бъдат публикувани и подкрепям това. Тогава всички ще се убедят, че Саудитска Арабия няма никакво отношение. За последните 15 г. Саудитска Арабия стана един от най-добрите партньори на САЩ в борбата срещу тероризма.

Това става на фона на закон, който прие Сенатът на САЩ, и който разрешава

на семействата на жертвите от атентатите от 11 септември 2001 г. да съдят правителството на Саудитска Арабия. 

Законът дава на близките на жертвите право да съдят саудитското правителство в съдилища в САЩ за евентуална роля на представители на правителството в Рияд в тези атентати. Администрацията на Обама обаче заплаши да наложи вето над закона и заяви, че той може да създаде правни рискове на живеещи в чужбина американци.

Саудитска Арабия заплаши да разпродаде активите си в САЩ на стойност 750 милиарда долара, за да не допусне блокирането им в случай на евентуално съдебно решение по искове на американски граждани към Рияд. 

Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като техните резервоари са напълно заредени с гориво. Два от тях се разбиват в Кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк. Събитието се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване.
Третият самолет се блъска в Пентагона. При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи.
Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.