Още по темата

Кои са 10-те най-добри университета в света? Вижте видео класацията в последното видео на канала "Фактите" във Vbox7.com, за да разберете (и евентуално да си изберете учебно място).

Никой не се съмнява, че първото място принадлежи на Харвард - име, превърнало се в залог за престижно образование, което отваря широко вратите пред бъдещата кариера, оказва огромно влияние и проправя път в най-различни области.

Основан е през 1636 г., което го прави най-старото висше учебно заведение в света. Впоследствие е кръстен на Джон Харвард, английски духовник в Америка, който завещава половината си имущество и библиотека на университета.

В момента Харвард разполага с най-голямата университетска библиотека в света.

В камупса на университет работят около 5000 преподаватели и се обучават около 15 хил. студенти, но влизането в него съвсем не е лесно.

На неизбежното второ място го следва университетът в Кеймбридж, Великобритания. Той е вторият най-стар в страната и е основан през 1209 г.

Известен с най-строгите изисквания към своите кандидат-студенти във Великобритания, но програмите в него са предимно бакалавърски.

Подобно на харвардските възпитаници, завършилите Кеймбридж са в първите редици на политиката, бизнеса, културата.

В топ 3 е и неговият побратим - Оксфордският университет, който е и най-старият във Великобритания, основан през 1167 г.

Той също се слави с едни от най-селективните и конкурентни системи за прием. Сред неговите възпитаници са известни учени и писатели като Стивън Хокинг и Оскар Уайлд.

Вижте кои са останалите университети в топ 10 и разгледайте отвисоко техните красиви сгради и кампуси.