0

Д а поставиш нов стандарт в един изключително конкурентен сегмент в автомобилният пазар е повече от поставяне на висока цел. Да опиташ да надхвърлиш постигнатото с предишните три поколения на Santa Fe и да надградиш, допълнително прави задачата трудна. Но Hyundai Motor прави сериозна заявка и за двете с четвъртото поколение на Santa Fe. D-SUV моделът на марката поставя нов стандарт в гамата на корейците и предлага на потребителите изцяло нов дизайн, модерни системи за безопасност и ненадминато съотношение цена-качество. „Четвъртото поколение Santa Fe продължава глобалният успех на модела. Първата генерация бе представено през 2001 и е в основата на успеха на марката в SUV сегмента“ казва Thomas A.Schmid, Главен Изпълнителен Директор на Hyundai Motor Europe. „Hyundai поставя за основна цел благосъстоянието на потребителя. Ние предлагаме уникални активни системи за безопасност и водещо в класа вътрешно пространство за допълнително удобство“.

Новото Santa Fe ни песреща с дизайнерската линия, която напълно следва концепцията на моделите на марката в SUV сегмента. Изразителната предна част, която подчертава характера на автомобила и безкомпромисно заявява присъствието му на пътя. Каскадната решетка, която се среща вече и при други нови модели на марката, съчетава успешно и незабележимо предните светлини, които са изцяло LED. Несъмнено тези елменти допринасят за изграждане на характера на модела и ни респектират.

Задната част на новото Santa Fe допълва увереният характер на модела с впечатляваща броня и привличащи вниманието задни светлини. Хромираните елементи в долната част на вратите продължават до задната броня, като по този начин не ни оставят и капка съмнение, че днес ще имаме преживяване с един истински и безкомпромисен SUV автомобил. И за да направи избора на желан модел още по-труден, Santa Fe ни съблазнява с 10 налични цветове. Труден избор, но даващ възможност за персонализиране.

Отваряме вратите и веднага ни става ясно, че интериорът на модела не отстъпва по никакъв начин на екстериора. Напротив, допълва го. Рафиниран и ергономичен са думите, с които може да опишем вътрешното пространство. В момент, в който все повече технологии стават част от автомобилите и навлизат в ежедневието ни, Santa Fe успява да ги съчетае с вътрешно пространство с топли цветове и елементи вдъхновени от природата, за да ни предостави балансирано усещане за комфорт и удобство. В резултат моделът ни посреща с интериор, който успешно съчетава и максимизира функционалност и естетика и ни кара да се чувстваме удобно. Кара ни да се чувстваме….у дома!

Santa Fe ни привлича с избор между два дизелови и бензинови двигатели, които напълно отговарят на последните Euro 6d Temp стандарти за вредни емисии, което се отразява на ефективността и намалява разхода на гориво. Фирмено разработената, изцяло нова система, HTRAC за променлив контрол на въртящия момент, незабележимо разпределя въртящия момент между 4-те колела, за да ни предостави безкомпромисно пътно изживяване. В комбинация с наличните 4 режима, които са ни предоставени, системата подобрява ускорението, управлението и ефективността на автомобила. В режим спорт, Santa Fe разпределя задвижващото усилие в съотношение 50/50 между предните и задните колела, докато в режим комфорт, системата изпраща до 35% към задната ос. В режим Eco, с цел оптимизиране разхода на гориво, новото Santa Fe избира да изпраща 100% от въртящия момент, на предната ос и успуваме да постигнем среден разход на гориво 8,9 на 100 км.. Режим Smart следи пътната обстановка и начина на управление на водача, комбинира редица показатели и фактори по време на движение и сам определя най-подходящият режим, за да отговори на нуждитени във всеки един момент. Всичко това става неусетно.

Още от първите няколко километра, 2,2 литровият CRDi дизелов агрегат, комбиниран с изцяло новата 8 степенна автоматична скоростна кутия ясно ни заявяват, че не може да очакваме нищо друго освен динамика без компромис в удобството. Те работят в синхрон с настройките на окачването и управлението, за да ни предоставят максимално ниво на усещане и обратна връзка с пътя, но без това да ни уморява по време на дългото ни пътуване. Тишина, без да се чувстваме изолирани от преживяването. А удобствата в новото Santa Fe, които правят тези дълги пътувания безпроблемни, са прекалено много, за да можем да ги опишем и да им се насладим за един ден. Голям 8 инчов HUD \\head-up display\\ винаги предоставя ясна и подробна информация на водача, като я прожектира на предното стъкло и дори слънчевият ден не успява да наруши ясно изразените графики и да затрудни видимостта. 8 инчов сензорен екран на централната конзола, съчетава навигация, системи за свързаност и достъп до всички системи и функции на автомобила, които нямат възможност за активиране или изключване с натискане на бутон. Apple CarPlay и Android Auto в комбинация с KRELL озвучителна система внедрена в Santa Fe гарантират за доброто настроение по време на пътуването ни, а безжичното зареждане на телефонът, от който пускаме музика гарантира, че никога няма да останем без батерия. Животът и хубав и забавен в Santa Fe. Но автомобилът далеч не се грижи само за удобното и забавно пътуване. Автомобилът ни обгражда с видими и невидими системи за безопасност и нито за миг не ни позволява да забравим, че той се грижи за нас без това да ни се натрапва и да ни отвлича вниманието.

Hyundai SmartSence – съвсем кратко име, което успява да съчетае толкова много активни и пасивни системи за безопасност. Наблюдение на мъртвите точки на автомобила, Автономна аварийна спирачка с разпознаване на автомобили, велосипедисти и пешеходци, система за следена на пътната лента, система за наблюдение на пътниците на втория ред седалки, система за безопасно излизане от втория ред седалки (системата следи за наближаващи автомобили и спира отварянето на задните врати, за да предпази най-малките пътници), система за следена на пътни знаци и визуализация на централното табло на ограничение за скорост, ръчно задаване на ограничение на скорост и много други.

Нашето пътуване с новото Santa Fe приключва. Оставяме автомобила и връщаме ключовете. Но не си тръгваме веднага. Улавяме се, че ставаме и продължаваме да го разглеждаме и да обсъждаме, кое най-много ни е изненадало и впечатлило, и кога отново ще имаме възможност да се насладим на разходка с новият Hyundai Santa Fe. Надяваме се, че ще бъде скоро, защото един ден, далеч не е достатъчно да разгледаме и да се насладим на всичко, което този автомобил предлага. Ще се видим скоро, Santa Fe.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@