Още по темата

Ръководството на МВР подкрепи искането на синдикатите от догодина служителите на това министерство да се пенсионират на 50 години и тази възраст повече да не нараства. Позицията е подписана и от министър Румяна Бъчварова и е изпратена до вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Преди седмици Калфин предложи въвеждане на възраст за пенсиониране – 52 г. и 10 м. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане на възраст 55 г. за служителите в сектор "Отбрана и сигурност". Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

В понеделник синдикатите в сектор "Сигурност" се обявиха срещу въвеждането на минимална възраст за пенсиониране и заплашиха с масово напускане на полицаи и пожарникари и протести, ако се приеме предложението на социалното министерство.

От ведомството пък отговориха, че промените няма да утежни работата на служителите в сектор "Сигурност" и дори затварят вратата за противопоставяне и упреци към служителите в МВР от страна на обществото, както и отговарят на принципите на солидарната пенсионна система.

Пакетът от промени трябва да бъде съгласуван на 12 май с Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това одобрен от правителството и внесен в Народното събрание.