0
ц цето: Извинете, г-н министре!" - "24 часа". "Вицепрезидентът се извини" приглася "Демокрация", като уточнява в уводното си заглавие - "Президентът помогна за помирението между Върбанов и Кавалджиев". Вицепрезидентът Тодор Кавалджиев се извини на земеделския министър Венцислав Върбанов след 50-минутен разговор, съдействан от Петър Стоянов, обявява "Демокрация". "Тодор Кавалджиев ми се извини за неприятностите, които ми причини през последните два дни", цитира "24 часа" думите на министъра на земеделието. Той никога не бил казвал директно, че Върбанов е корумпиран. Двамата излязоха мрачни от разговора и огласиха, че слагат точка на спора, пояснява "24 часа". Вестникът уточнява, че Тодор Кавалджиев обвинил журналистите, че му сложили в устата думи, които не бил казвал. След това зачел изявлението си от седем реда като накрая го раздал на пишещите братя, с молба този път да го цитират точно. Докато всички разнищваха скандала и умуваха дали това е лична или партийна атака, на заден план остана фактът, че всъщност става въпрос за институционална криза, макар и в чаша вода, отбелязва "Демокрация" в редакционния си коментар. Изглежда Тодор Кавалджиев не е помислял, че като заложи името си в една битка с неясни мотиви и аргументи, всъщност залaга и ранга си и всичко, което е призван да олицетворява.

Под знака на четири ключови за страната събития премина политическата година за основните партии у нас, отбелязва "Демокрация" в свой анализ, озаглавен "1999-та - краят на партийността". Тези събития според вестника са: поканата към България за преговори с Европейския съюз, Косовският конфликт, местните избори и ремонтът на кабинета. От тук нататък консенсусът ще бъде най-голямото предизвикателство през 2000-ната година за всички политици, категоричен е вестникът. Защото стартът на преговорите с Евросъюза изисква единодушна подкрепа на валутния борд, единодушна промяна на конституцията, единодушно разбиране, че членството ни в НАТО е стратегически избор не просто от национално, а от геополитическо за България значение, който може да се окаже от решаващо за влизането ни в Европейския съюз. Диалогът в този процес ще бъде първата стъпка, която ще премери способността на управляващи и опозиция да мислят и действат национално, категоричен е "Демокрация". Защото 1999-та година показа на всички, че партийността вече отмира, че минава на заден план, отстъпвайки пред отговорността за държавата и хората.

"Столетието завършва в развалини. Всички трупат противоречия и несъвършенства. Оставят хаос, който не дава право на избор. Аз, предвиждах тази катастрофа на цивилизацията". Колкото и актуално да звучат, тези думи са произнесени в навечерието на 1900-ната година от френския писател Емил Зола в романа му Париж. "Днес сме в навечерието на 2000-ната година, но много от неговите мрачни предвиждания продължават да бъдат валидни", отбелязва "Сега". Само че, за разлика от онова време човечеството разбира, че няма шанс, ако се отдаде на старото човекоядство. Обществата постепенно осъзнават, че пътят е друг. Те още не осъзнават какъв е той, но усещат, че ако не го открият ще загинат. Бъдещето обаче не е баница с късмети. То не е бабина приказка, а загадка, която носи в себе си всевъзможни изненади. "Затова нека не си въобразяваме, че този път Дядо Мраз ще ни донесе един спокоен и весел век, изпълнен с чудеса и подаръци", призовава "Сега". Защото следващият век ще наследи толкова много конфликти и мъка, че надали ще успее да ни даде онова, което очакваме. Но независимо от всичко, нека не изхвърляме надеждата заедно с трохите от трапезата и да се молим, че човечеството е поумняло. И нека не посрещаме новия век като философи и пророци, а като деца. Защото само децата умеят да се надяват истински.

"Поуката от изминаващия век за нас, българите, е да не се люшкаме между нихилизма и максимализма. Да не вземаме желаното за действително. Трябва да се научим по-добре да избираме големите съюзници и да преодолеем синдрома Големия брат". Това е посланието на професор Георги Марков, директор на Института по история към БАН в интервю за вестник "Новинар". Докато в началото на века човек се утешаваше, че ако той е смъртен, то човечеството е безсмъртно, с откриването на оръжията за масово унищожение и това вече не е утешение. През новия век трябва да се научим да се пазим от самите себе си.

"В следващия 21-ви век ние няма да оставим спомени за себе си, за нашите потомци с панелните си жилища или с партийните си битки. Затова дай Боже да сътворим нещо в областта на изкуството, по което бъдещите хора да съдят какво сме мислили, какво сме чувствали и до какво умствено и духовно равнище сме стигнали", отбелязва Стефан Цанев в интервю за вестник "Сега". "Няма нищо по-срамно от това хората да се делят на партии, да подчиняват мислите и чувствата си на партизански интереси. Това е вид падение, което кара човека да се чувства като овца, подчинена на една идеология, на един овчар и те лишава от правото да бъдеш индивид. А това е най-обидната деградация в историята на човечеството".

"Човек има желание нещата да бъдат по-добри и му се иска да вярва, че щом идва една нова епоха, тя сигурно ще бъде по-добра", признава художникът Николай Майсторов в интервю за вестник "Демокрация". "Човек иска да вярва, че обединяването на хората ще доведе до създаването на един по-добър свят, обединен в името на любовта и на равновесието на силите".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 2 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 2 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 4 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 5 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 5 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 5 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 5 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 5 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 5 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 6 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 6 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 6 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 6 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Радев призова МС да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

България Преди 7 часа

В бъдещата частна болница „Мама и Аз“ се предвиждат само 40 легла за деца

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 7 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 7 часа

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"