0

В естниците отбелязват мнението на вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, че "няма начин България да не затвори 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". За тази цел трябва да се промени договорът ни за присъединяване към ЕС и промяната отново да се ратифицира от страните членки, което не би могло да стане за един месец, обяснява той.

"Режим на тока няма да има без 3-ти и 4-ти блок", казва пред "Монитор" директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

"Свинското трайно поевтинява" информира "Труд". Проверка на вестника е показала, че пилешкото поскъпва. Според Комисията по стоковите борси и тържища тези промени в цените произтичат от предстоящото членство в ЕС.

Под заглавие "Здравен фонд - страст за ексминистри и застрахователи" "24 часа" информира, че бизнесмени и болници бързат да създадат нови здравни фондове, тъй като само за първите 9 месеца на тази година съществуващите са привлекли 16 милиона лева вноски на осигурени при тях. Доброволното
осигуряване става по два начина - чрез възстановяване на разходи или чрез абонамент, обяснява авторът.

"Плажни войни" е озаглавен анализ на "24 часа", в който се коментира, че Законът за Черноморието е заседнал в "конституционния риф". В основния закон изрично е записано, че "подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с
национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключително държавна собственост", посочва авторът.

"Евромито оскъпява захарта от Нова година", пише "Сега". Килограм захар ще поскъпне с около 20 стотинки от Нова година, е прогнозирал зам.-министърът на финансите Георги Кадиев. Причината е скок на митото - от 10 на 98 евро на тон.

"5 хиляди лева глоба за отсечено дърво" е челното заглавие на "Новинар". 10 000 декара паркове и градини са унищожени в София само от 2000 г. насам, съобщава вестникът, като цитира шефа на общинската дирекция "Зелена система" Симеон Димчев. Като превантивна мярка срещу унищожаването на зеленината той и екипът му искат 50 пъти увеличение на глобите за отсичане на дърво без разрешение.

"Сега" публикува материал на цяла страница, озаглавен "Как бизнесът ще вземе пари от еврофондовете". В него се дава информация по въпросите как може да се кандидатства за пари от еврофондовете, какъв е размерът на финансирането, с проекти в коя сфера фирмите имат по-голям шанс.

Бюджет 2007 не е по-рисков, отколкото всеки друг - това мнение изразява в интервю за "Труд" финансистът Емил Хърсев. Той определя като много добра стъпка записването на 10-процентен корпоративен данък от догодина. "Не очаквам банките да намалят сериозно лихвите", казва още Хърсев. Според него те и без това са достатъчно ниски, благодарение на конкуренцията.

Темата за Бюджет 2007 за "Сега" е "Бюджет 2007 - числа без логика". Нереалистично е да се залага хем ниска инфлация, хем висок темп на растеж на икономиката, смята авторът доц. Чавдар Николов, който е декан на Стопанския факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

"Бюджет 2007 - богата държава, бедни граждани", е озаглавен пък анализът на "Монитор". Реалностите в страната създават предпоставки за много по-смела политика през следващата година по отношение на растежа и усвояването на еврофондовете, пише авторът.

"Дневник" помества интервю с лидера на ДСБ Иван Костов, озаглавено "Бюджет 2007 е социалистически - нисък план, високо преизпълнение". Според него еврорисковете са надценени и се използват за алиби на администрацията да направи същия бюджет, какъвто се прави през последните години.

"Орлов мост става на два етажа", съобщава от първа страница "24 часа". А "Труд" информира, че 655 шофьори, които правят нарушения, вече са глобени от столичния КАТ и не могат да обжалват актовете си, защото са заснети от някоя от 132-те камери, включени в края на март в отсечката между ЦУМ и Орлов мост.

Вестникът информира също, че всичките 390 учебни заведения в София ще бъдат включени към системата за видеонаблюдение. Препоръката на полицията е камерите да гледат не само към сградите и дворовете, а и към съседни кръстовища, автобусни спирки и пешеходни пътеки. Наблюдението на няколко училища и детски градини в центъра на столицата ще започне още през 2007 г., но цялата система ще заработи след две-три години.

ГЕРБ и "Европейски демократичен път" (ЕДП) на Димитър Абаджиев подписаха споразумение, информират вестниците. "Стандарт" публикува интервю на цяла страница с неформалния лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов със заглавие "Властта задръсти София с чиновници". В ГЕРБ няма да пускам стари имена, които досега са участвали в парламента, зарича се той.

Под заглавие "Борисов: Няма да дам на Доган да ме обгрижва" "Труд" информира, че бъдещата партия ГЕРБ няма да си сътрудничи с НДСВ. "ГЕРБ със своя листа за евродепутати", допълва темата "Монитор". "Дойде краят на свещените крави и бикове вдясно" е озаглавен коментар в "Труд".

В интервю за "Сега" независимият депутат Мария Капон, която иначе е зам.-предзседател на Демократическата партия, но се е присъединила към ЕДП, казва, че сдружението е отворено за партньорство към всички от дясно-центъра, които споделят идеите му, и към всички, които искат да живеят в модерна България.

"В България за мен няма препитание", признава пред "Труд" бившият премиер Ренета Инджова, която се намира във Филаделфия, САЩ и работи като консултант по социална политика. Според нея в България има стабилност. Колкото повече се разрастват националистическите тежнения, толкова повече ще се увеличава присъствието на ДПС в коалицията, смята Инджова.

Собствеността на земята под блоковете и пространството около тях да бъдат предоставени на символични цени или безвъзмездно на собствениците на апартаменти - тази идея е обсъждал Столичният общински съвет, съобщават вестниците."Ако искат, хората ще могат да надстрояват кооперациите си, а с парите от продажбите да санират блоковете и да поддържат пространството около тях, обяснил шефът на СОС Владимир Кисьов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Съдът прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев

Съдът прекрати делото срещу прокурор Константин Сулев

България Преди 25 минути

Според магистратите поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба

Без вода и храна: 98-годишна украинка извървя 10 км под руски обстрел

Без вода и храна: 98-годишна украинка извървя 10 км под руски обстрел

Свят Преди 42 минути

"Останах без нищо. Напуснах моята Украйна пеша", разказва Лидия Степановна

Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите

Бюджетната комисия прие забраната на реклама на хазарт в медиите

България Преди 1 час

Освен това се вдига и границата за градове, в които може да има казина

"Вампирско лице": Диагностицирани с ХИВ, след процедури за разкрасяване

"Вампирско лице": Диагностицирани с ХИВ, след процедури за разкрасяване

Свят Преди 1 час

Микронидлинг представлява инжекционно въвеждане на козметични продукти навътре в дермалните слоеве

За първи път в историята на „Като две капки вода“ всички участници отиват на големия финал

За първи път в историята на „Като две капки вода“ всички участници отиват на големия финал

Любопитно Преди 1 час

Владимир Зомбори, Наско от Б.Т.Р., Християна Лоизу, Иво Аръков и Елена Атанасова ще бъдат на крачка пред останалите

Без стълби и страх от високо – с нова телескопична система почистваш трудно достъпните места

Без стълби и страх от високо – с нова телескопична система почистваш трудно достъпните места

Любопитно Преди 1 час

Мръсните фотоволтаични системи произвеждат по-малко енергия

iPhone 16 Pro ще предложи много по-добра камера

iPhone 16 Pro ще предложи много по-добра камера

Технологии Преди 1 час

Включително и с 6-кратно увеличение

Бюджетната комисия прие удължаване на нулевата ставка за хляба

Бюджетната комисия прие удължаване на нулевата ставка за хляба

България Преди 1 час

Предложението трябва да бъде гласувано и в пленарна зала

Митничари намериха над 3000 кутии с цигари, скрити в хляб (СНИМКА)

Митничари намериха над 3000 кутии с цигари, скрити в хляб (СНИМКА)

България Преди 1 час

Това е станало в района граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат

Барби е шаферка: Марго Роби очарова в жълта рокля на плажна сватба

Барби е шаферка: Марго Роби очарова в жълта рокля на плажна сватба

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата беше шаферка на елегантната плажна сватба на приятелката си Брит Клакстън

Системата ни убива

"Системата ни убива": Абсурд е хиляди българи с увреждания да останат без великденска добавка

България Преди 2 часа

Гражданската организация разкритикува НОИ за разпределението

Последен ден: Изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Последен ден: Изтича срокът за подаване на данъчна декларация

България Преди 2 часа

Над 707 000 декларации вече са подадени, близо 85% по интернет

Времето през май: От 3 до 33 градуса

Времето през май: От 3 до 33 градуса

България Преди 2 часа

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, прогнозират от НИМХ

Жерар Депардийо ще бъде изправен пред съд през октомври

Жерар Депардийо ще бъде изправен пред съд през октомври

Свят Преди 2 часа

Актьорът беше на разпит в полицията вчера, след което беше освободен

Вулканът Руанг в Индонезия изригна отново, обявиха най-висока степен на тревога

Вулканът Руанг в Индонезия изригна отново, обявиха най-висока степен на тревога

Свят Преди 2 часа

Жителите в радиус от шест километра са призовани незабавно да се евакуират