0

Е вропейците определено обичат да си пийват и въпреки че навсякъде се срещат почти всякакъв вид алкохол, отделните страни си имат предпочитания към определена напитка.

В страната на бирата, каквато е Германия съществува типично немска спиртна напитка, известна като корн. Алкохолното съдържание на това зърнено питие, което много прилича на водка, варира от 32 до 40 градуса, но никога под 32 градуса. Корнът държи 20 процента от пазара на силните напитки и това съвсем не е от вчера.

Напитката корн е дестилирана за първи път в края на 15 век.

За приготвянето й се използва жито, овес, ечемик и ръж, но непременно само цели зърна. Не се допуска също използването на каквито и да е ароматни или оцветяващи добавки като всички тези изисквания се следят на европейско нормативно ниво.

Корнът е типична напитка предимно в северна Германия. В южна, например в Бавария, също пият корн, но тя не се произвежда там. И тъй като единствените съставки са водата и зърнените култури, изключително важно е те да са добре подбрани и още по-добре комбинирани.

Отлежаването в дървени бурета се отразява изключително добре на напитката. Специалистите препоръчват корнът да се пие с почти стайна температура и на малки глътки.

Шведите също си имат своя предпочитана алкохолна напитка и тя се казва брунвин или още аквавит, което означава жива вода.

В миналото предписвали често аквавит, който е приготвен от картофи, като лекарствено средство срещу най-различни заболявания.

Днес тази напитка се консумира най-често като аперитив. Интересното е, че шведският предприемач Ларс Улсон Смит, който решил в края на 19 в. да дестилира аквавит не пиел нито капка, но станал милионер.

Обикновеният аквавит няма нито вкус, нито аромат, но съществуват най-разнообразни ароматизирани видове: кафе или различни подправки като кимион или анасон.

Джинът представлява за англичаните това, което е уискито за шотландците и ирландците.

Английският израз "дъч къридж" или "холандска смелост" води началото си от 30-годишната война. Колкото и да е странно, тази война има връзка с джина. Изразът се появил, когато изпращали английските части в атака, след като им раздавали обилни порции хвойна или джин - холандска лекарствена напитка.

Оцелелите харесали този алкохол и скоро в Англия и по-специално в Лондон и Плимут се появили първите дестилационни системи за джин. В Лондон се произвежда и досега най-популярния Лъндън драй джин.

В Плимут се произвежда единственият алкохол с контролиран произход в Обединеното кралство и това е джин.

Истинският златен век за джина е 18-и век.

През 1730 само в Лондон имало около 7 хиляди джин-кабарета, където продавали евтин алкохол. По това време наричали питието "мадърс руин" или "разруха за майките", тъй като смятали, че консумацията му предизвиквала спонтанен аборт.

Когато в 1736-а година правителството решило да обложи с такси джина, народът заплашил с истинска революция. Един век по-късно производителите на джин били натрупали значително богатство и започнали изграждане на "джин паласис" - луксозни дворци за консумиране на джин.

Постепенно качеството на джин започнало да се подобрява и към напитката се пристрастили и представители на средната класа. И днес, по примера на 30-те години, продължава да е изключително популярна комбинацията джин-тоник (две части тоник, една част джин и лимон), както и любимото питие на Джеймс Бонд - мартини драй (по равни части вермут и джин плюс задължителната зелена маслина).

Алкохолът не представлява нищо без образа, който стои зад него.

Този принцип приляга изключително за една от традиционните френски напитки - пастис, известен още във Франция като "le petit jaun" или малкото жълто. Асоциацията, която предизвиква пастисът, е спокойствие. Той се консумира най-често на площада в някое малко селце, сред приятели.

Моментът, в който се сяда на сянка с чашката е най-очакваният през целия ден.

Пастисът се пие не много силен, по-скоро разреден, така че да може да се започва отново в различни моменти на деня. Разреден или не, французите консумират по 200 пастиса всяка секунда, 7 милиона чаши на ден, въпреки разпространените схващания, че на север пият повече, отколкото на юг.

От 1940 до 1951-а година пастисът е бил забранен във Франция, защото е считан за една от основните причини за завземането на страната.

Най-българското питие се казва ракия.

Малко българи обаче знаят, че името на популярното питие идва от турското raki, което пък произлиза от арабското arak, което означава пот. Пот, защото денят се къпе в пот, докато се раждат плодовете, от които се приготвя питието, гласи арабското обяснение.

Ракията е силното алкохолно питие, получавано от дестилацията на ферментирали гроздови джибри, вино или плодове. От арабските земи през Турция ракията достига до България преди 8 века.

Производството на ракия е започнало преди 14 век.

Тогава я правели от диворастящи плодове и от гроздови джибри. Още тогава ракиджийството се превръща в домашен занаят. Затова историята на ракията е част от традицията и родовата памет на поколения българи. Традиционно домашната ракия съдържа между 32 и 50 градуса алкохол, различни летливи вещества, а качеството й освен от всичко друго зависи и от съда, в който се съхранява.

Според майсторите на ракията дървените бурета я правят по-пивка и й придават по-особен жълтеникав цвят. Днес оригиналната българска ракия отлежава минимум 2 години в дъбови бъчви, за да получи светлосламест цвят, мускатов аромат и мек вкус. А за да стане още по- висококачествено питие, трябва да отлежи 4 години.

От векове ракията се вари в казан, от който изпаренията се извеждат по тръба в серпентина, където се охлаждат. След завирането на джибрите майсторите ракиджии поддържат умерен огън, така че ракията да потече на тънка и равномерна струйка.

Старите рецепти изискват ракията да се пече на слаб огън, за да се покачи градусът й и за да може да се използва освен вътрешно като лекарство за душата и външно - за разтривки при настинка.

Ракията е традиционния български аперитив. Ракия и салата са комбинация, която се е превърнала в национален синоним. Дори се смята, че известната шопска салата е измислена специално заради сухата дестилация.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МОСВ: Има замърсяване край кораба "Вера Су"

МОСВ: Има замърсяване край кораба "Вера Су"

България Преди 59 минути

Мониторингът е установил превишения в стойностите на азот-амониев нитрат и азот-нитритен

Планетата Земя

Защо на Земята има живот, а на „близнака“ ѝ няма

Технологии Преди 3 часа

Венера, най-близката ни планета съседка, е наричана „близнак“ на Земята поради приликите в размера и плътността на двете планети. Във всяко друго отношение двете планети коренно се различават

Д-р Колчаков: Ставаш едва ли не съучастник в убийство

Д-р Колчаков: Ставаш едва ли не съучастник в убийство

Теми в развитие Преди 5 часа

Неваксинираните поддържат веригата на пандемията от COVID-19

Шест болници отказаха прием на болен с COVID-19 в София

Шест болници отказаха прием на болен с COVID-19 в София

България Преди 6 часа

Търсенето на свободно място за хоспитализация отнема близо 3 часа

Защо всичко поскъпва след COVID-19

Защо всичко поскъпва след COVID-19

Свят Преди 7 часа

Тази криза кара инфлацията главоломно да расте

Windows 11

Има ли смисъл да инсталираме Windows 11 още сега

Технологии Преди 8 часа

Първите потребители се оплакват от различни проблеми с платформата

<p>COVID се влоши, вече сме на нивата от април, починали</p>

COVID пандемията се влоши, вече сме на нивата от април, починали

Теми в развитие Преди 9 часа

Броят на активните случаи на COVID-19 в България нараства до 60 032

Падна петата маска в третия сезон на „Mаскираният певец“

Падна петата маска в третия сезон на „Mаскираният певец“

Любопитно Преди 14 часа

Под диско костюма на Малинката се криеше певицата Lady B

Терористът в Норвегия не бил ислямист

Терористът в Норвегия не бил ислямист

Свят Преди 16 часа

Хипотезата е, че той не е възприел много на сериозно приемането на исляма

В Австралия ще ваксинират коалите срещу хламидия

В Австралия ще ваксинират коалите срещу хламидия

Свят Преди 17 часа

Хламидията e болест, предавана по полов път, открита и при хората

Трикове, които карат храната да изглежда перфектно

Трикове, които карат храната да изглежда перфектно

Любопитно Преди 19 часа

Дунапренени гъби, балсам за коса и червило

Гласуването за членове на ВСС се провали

Гласуването за членове на ВСС се провали

България Преди 19 часа

Утре Общото събрание на съдиите ще направи повторен опит

Без обвинения след арестите за фалшиви COVID сертификати

Без обвинения след арестите за фалшиви COVID сертификати

България Преди 20 часа

До късно снощи продължи претърсването в Медицинския център в Кюстендил

Радев: Необходими са бързи решения

Радев: Необходими са бързи решения

България Преди 20 часа

Битът и бизнеса имат нужда от подкрепа, за да оцелеят

Български работник загина в Малта

Български работник загина в Малта

Свят Преди 21 часа

Започнало е съдебно разследване

<p>Димитров: 2 лв. за килограм бял хляб до края на годината</p>

Пламен Димитров: 2 лв. за килограм бял хляб до края на годината

България Преди 22 часа

Димитров: цената на газа е скочила пет пъти, а тази на електроенергия над четири пъти