0

Цените в лек застой, информира "Труд". Заради летните отпуски храните поевтинели с 1,6 до 25%. Единствените продукти, които през седмицата са стрували по-скъпо, са доматите, олиото и кашкавалът.

Сиренето стигна по скъпотия пържолата, обявява пък челното заглавие на "24 часа". "Ценовият скок в държавата продължава, надолу тръгнаха само част от зеленчуците. Сиренето и кашкавалът вече са по-скъпи от свинското", обяснява изданието.

Зеленчуци поскъпват до пет пъти от борсата до сергията, обявява "Сега". Най-малко два пъти скача цената на някои зеленчуци по пътя им от зеленчуковата борса в столичния комплекс "Дружба" до витрините на магазините и пазарите, макар че разстоянието между тях е по-малко от 10 километра.

Има и продукти, чиято цена за това разстояние се е увеличила и 5 пъти. Търговци, работещи на тържището в "Дружба", продаваха в края на миналата седмица доматите по 60 ст., а в магазините цената на същия сорт е над 2 лева.

Същите домати са купувани от Петрич по 30-40 ст., но във "Фантастико" струваха 2,25 лв. за кило, а в "Кауфланд" цената бе 1,99 лв. На пазара не липсват и биодомати, чиято цена гони 4 лева, но обяснението за това е в скъпото им производство.

Русенци си купуват хляб от Гюргево, пише "Стандарт". "Палачинката се обърна. Досега румънците минаваха реката, за да пазаруват по-евтино у нас. От една-две седмици вече ние бием път до Гюргево за сирене и хляб на сметка."

Това сочи сметката на 65-годишната Мария Кенарова от Русе, с която са съгласни и нейните съседки. Драстичното увеличение на цените на хранителните продукти у нас обаче прогони съседите от родните магазини.

Някои стоки вече са по-евтини в северната ни съседка - румънското сирене е наполовина, отколкото у нас, твърдят жителите на Русе. След увеличението на изкупната цена на млякото, разходите за транспорт и преработка на суровината килограм сирене в местните магазини надхвърли 6 лева.

Търговците в Добрич жалят за комшиите, разказва още "Стандарт". Румънци с калкулатури още обикалят щандовете на магазините в Добрич.

Броят на хората от северната ни съседка, дошли на пазар у нас обаче, е намалял значително след скока на цените. Това твърдят търговците в града.

Продължават да купуват сирене и маслини, но се сърдят, че на етикетите пише доста по-високи суми, обясняват продавачите.

Допреди 20-ина дни румънците масово минаваха Дунав, за да си купят и българско олио, пълнеха торбите и със захарни изделия, най-вече бонбони лакта.

Шопинг туровете обаче намаляха сериозно, обяснява търговка от хранителната борса в града.

Идеята на БСП за контрол на цените, изпробвана от вече бившия министър на икономиката Румен Овчаров върху продавачите на цветя по Осми март, сега е доразвита от неговия наследник на поста Петър Димитров, пише "Дневник".

Заради поскъпването през последните два месеца той се нагърби с инициативата министерството на икономиката да оповестява всяка седмица реалните цени на основните хранителни стоки. Засега все още не е ясна методиката, по която ще се определя кои са реалните цени.

Наблюдението ще обхваща 10-15 големи града и около 20-25 стоки, уточни икономическият министър. Той допълни, че Комисията за защита на конкуренцията няма доказателства за картелни споразумения между големите производители.

Икономистът Емил Хърсев обаче смята: "Държавата може да спре лакомията". Хората ще откажат да си вземат нещо, което не си струва, допълва той.

Използват цените предизборно, твърди пред "Стандарт" председателят на БСК Божидар Данев. Според него мерките на икономическото министерство да се съобщава реалната цена на основните стоки всяка седмица са за успокояване на хората.

Да отпадне патентният данък, настоява още пред "Труд" шефът на Българската стопанска камара. Той определя патентния данък като антиконституционен, защото в основния закон пише, че с данъците се облагат доходи, а патентът облага права.

Данев коментира, че БСК подкрепя въвеждането на плоския данък. Той посочва, че така голяма част от сивия сектор да излезе на светло.

Концесионерът на "Тракия" глобен с 1 млн. евро, съобщава още "Сега". Една от трите португалски фирми, участващи в консорциума за концесията на магистрала "Тракия" - Somague, е глобена с 1 млн. евро заради незаконно финансиране на предизборна кампания в родината си през 2001 г.

Somague заедно с Lena и MSF и българските държавни дружества "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали" се очаква да стопанисват аутобана от София до Бургас. Според изявления на регионалния министър Асен Гагаузов одобрението на договора ще стане през септември.

Надзорът на АП одобри сделката за русенския ТЕЦ, информира още "Сега". Надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) е одобрил в петък договора за приватизация на "Топлофикация Русе", съобщи по БНР вчера шефът на АП Тодор Николов.

Документът вероятно ще бъде подписан през тази седмица, предположи той. Одобрението идва близо четири месеца след като АП изготви договор за 100% от акциите с "Холдинг Словенске електрарне" за 85,1 млн. евро.

През това време се разбра, че словенското дружество е обявило търг, на който се кани да продаде 49% от тези все още непритежавани от него акции за около половината от стойността на приватизационната сделка.

Експертиза на преасфалтирания път показа: 15 см бабунки по "Цариградско шосе", обявява "Монитор".

Няколко 15-сантиметрови бабунки и грапавини друсат автомобилите по преасфалтираната преди десетина дни отсечка от "Цариградско шосе" между Орлов мост и алея "Яворов".

Неравностите са констатирани от експертизата на Националната лаборатория към фонд "Републиканска пътна инфраструктура", чиито резултати ще бъдат обявени официално днес. Това съобщи столичният кмет Бойко Борисов вчера.

"Данъчни: Не пипайте декларациите" е друго от заглавията в "Монитор". Данъчните въстанаха срещу идеята да се премахнат данъчните декларации за граждани, като работодателите бъдат задължени да плащат десятъка вместо тях.

Пожелали анонимност техни представители реагираха остро: "Вие луди ли сте с тази идея, вземате ни хляба!"

Премахването на процедурата по подаване и приемане на данъчни декларации би оставило голяма част от бирниците без работа и те ще бъдат съкратени. По данни от Националната агенция по приходите, управлявана от Мария Мургина, в НАП работят 8000 души.

Операторите готови с евтиния роуминг, анонсира "Новинар". "М-тел" е взел решение да въведе новата евротарифа за обаждания в роуминг по-рано от заложения от Европейската комисия срок. Новите, по-ниски цени за разговори в страните от ЕС, ще бъдат достъпни още от днес.

Според обявените условия в рамките на съюза клиентите на "М-тел" ще заплащат по 1,15 лв. за минута изходящо обаждане и по 0,56 лв. за приемане на разговор.

Клиентите ще могат да избират между няколко специални тарифи. Всички оператори трябва да въведат евтиния роуминг до 1 септември.

Подменят над 4 км водопроводни тръби в София - в кварталите "Надежда", "Захарна фабрика" и центъра, информира още "Новинар". Това е част новите четири инвестиционни проекта на стойност над 900 хил. лв., казват от "Софийска вода".

Първа търговска верига се листва на фондовата борса, съобщава "Пари". Собственикът на веригата магазини ЦБА "Асет Мениджмънт" ще увеличи капитала си от 16,3 млн. лв. на 20,2 млн. лв. чрез първично публично предлагане на 3 900 000 акции с номинал 1 лв.

Проспектът на компанията е внесен в Комисията за финансов надзор (КФН) и очаква одобрение. ЦБА Асет мениджмънт управлява три еднолични компании - ЦБА Русе, ЦБА Велико Търново и ЦБА Габрово. Дъщерните дружества ръководят девет магазина с марката CBA.

Близо 55% ръст на фирмените кредити отчита още "Пари". Годишният ръст на корпоративните заеми възлиза на 54,7%. Към края на юли общият им размер достига 18,41 млрд. лв., сочи статистиката на БНБ.

От тях лошите заеми са едва 1,96%, или 360,57 млн. лв. Кредитите за домакинства достигат 11,35 млрд. лв. и към юли бележат 41,7% ръст на годишна база.

Потребителските и жилищните кредити нарастват съответно с 21,2% и 79,4% за последните 12 месеца до нива от 4,79 млрд. лв. и 4,67 млрд. лв.

Българските железници започват търговия с ток, пише "Пари". Дружеството "Трен", което е собственост на "Национална компания железопътна инфраструктура", получи лиценз за търговия с ток.

"Трен" ще купува енергия от производителя АЕЦ Козлодуй. В момента атомната централа произвежда най-евтината енергия у нас.

Железниците започнаха да глобяват служителите си, обявява на първата си страница "Сега". Ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) намери спорен начин да стегне дисциплината сред своите 15 хил. служители, които обслужват жп инфраструктурата на страната и гарите.

Според раздадени наскоро листовки генералният директор на предприятието Антон Гинев е подписал заповед за въвеждане на глоби за нарушение на трудовата дисциплина. 5 лв. е удръжката от заплатата за закъснение за работа, 15 лв. - за напускане на работното място по-рано от предвиденото.

За неволите на нашите железници пише и "Дума". Вагон на БДЖ бе изоставен в събота вечерта с пътници на белградската гара, разказва левият вестник.

Заради ремонт на жп линии между Ниш и Белград влакът от София за Виена закъснял с 15 минути, а композицията от Белград до Виена, към която е трябвало да бъде прикачен българският вагон, не е изчакала.

Тя потеглила по разписание около 22 ч., което обаче е нарушение на международната конвенция за жп транспорт, според която при подобен случай заминаващият влак трябва да изчака закъсняващия 80 минути.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 5 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 7 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 8 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 9 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 10 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 10 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 10 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 11 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 11 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 11 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 11 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 11 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете