0

Томас Фрийдман (род.1953 г.) е кореспондент и коментатор на в. "Ню Йорк таймс". Пише по проблемите на глобализацията, зависимостта на обществото от съвременните технологии, околната среда и Близкия Изток. Той е три пъти носител на престижната награда "Пулицър" - за репортажи от Бейрут през 1983 г., за кореспонденции от Израел през 1988 и за публикациите му по въпросите на тероризма през 2002 г. Автор е на книги, превърнали се в бестселъри. На българснки език е издадена "Светът е плосък".

И така, новоизбраният президент Барак Обама обмисля варианта Хилари Клинтън да стане държавен секретар. Какво би трябвало да мислим ние по този въпрос?

Госпожа Клинтън е сериозен човек. Тя е умна, корава, хитра, работлива и познава света - все важни качества за един държавен секретар. Освен това тя би придала звездна осанка на Държавния департамент, която може да бъде от полза.

Не знам дали точно сега тя е най-подходящият човек в Америка, който може да заеме тази длъжност, или дали ще я получи, но ако само вземем предвид квалификацията й, сенаторът Клинтън определено прескача летвата.

Това, което ме притеснява, обаче, е че медийното внимание в голяма степен е насочено към не най-важния въпрос. Всички се чудят какви ще бъдат отношенията й с бившия президент Бил Клинтън, с неговата глобалистка реторика, политиката на набиранена средства за нуждаещите се и филантропските му стремежи.

Не бива да се съмняваме, че те ще направят всичко възможно, за да разберат това, но все още нищо не е решено. Очевидно госпожа Клинтън ще трябва да ограничи някои от дейностите на своя съпруг.

Важният въпрос, чийто отговор въобще не ми е ясен, се отнася до единствената връзка, която е от значение за един държавен секретар - връзката с новия президент.

Питам се дали Обама предлага тази работа на Клинтън, за да я отстрани от пътя си (към евентуален следващ мандат), или предложението е прелюдия
към евентуална подкрепа за нейната кандидатура за президент в бъдеще.

Аз отразявах работата на един от най-добрите държавни секретари - Джеймс Бейкър трети, в продължение на четири години и едно от нещата, които научих през това време беше, че той бе успешен дипломат не само заради уменията си да води преговори (задължително условие за един държавен секретар), но и поради факта, че неговият шеф, президентът Джордж Буш старши, винаги стоеше зад него.

Когато чуждестранните лидери разговаряха с Бейкър, те знаеха, че говорят с президента Буш и знаеха, че той ще защити Бейкър от вътрешните му противници и от машинациите на чуждестранните правителства.

Тази подкрепа е едно от най-важните изисквания за един държавен секретар, за да бъде неговата работа ефективна.

Честно казано Обама може да назначи любимата си тъща за държавен секретар и ако светът разбере, че тя е негов пратеник, тогава тя би се справила по-успешно от всеки бивш посланик, който няма връзка с президента.

На сегашния президент никога не му е пукало особено за това и съответно работата на никой от неговите държавни секретари не беше особено ефективна.

Вместо да пазят гърба на Колин Пауъл, президентът Буш, вицепрезидентът Дик Чейни и министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд с удоволствие забиваха ножове в него, особено когато беше на път.

Това да си близък с президента, обаче, не е достатъчно. Кондълиза Райс поддържаше близки отношения с Буш, но той нямаше последователна философия, която да вдъхне живот на нейната дипломация. Така всичките й обиколки не бяха нещо повече от сбор от пропътувано разстояние.

Двамата най-влиятелни държавни секретари през последните 50 години бяха Бейкър и Хенри Кисинджър. И двамата се ползваха с подкрепата на своите президенти, и двамата можеха да говорят открито с тях.

Чуждестранните лидери могат да надушат неразбирателството между президента и държавния секретар от 1000 километра разстояние. Те знаят кога разговарят само с държавния секретар и кога чрез него те общуват с президента.

Когато разберат, че разговарят с президента, те седят изправени; когато смятат, че срещу тях е само държавният секретар, те се отпускат удобно в креслата си, а когато според тях човекът отсреща е "специален пратеник" на президента, те заспиват по средата на разговора.

"На приятелите и съперниците на Америка им трябват около пет минути, за да разберат кой наистина говори от името на Белия дом и кой не", пише Аарън Милър, бивш съветник за Близкия Изток в Държавния департамент и автор на "Твърде обетованата земя".

"Държавните секретари, които попадат във втората категория, нямат голям шанс да осъществят ефективна дипломация по сериозен проблем. По-вероятно е на тях да свирят като на добре настроени цигулки, или да ги приемат просто като даденост".

Когато американският държавен секретар влезе в стаята, писа наскоро Милър в есе, публикувано в "Лос Анджелис таймс", "неговите или нейните събеседници трябва да седят на ръба на столовете си, а не да се отпускат удобно в креслата си, чудейки се как да го/я изманипулират. Ако не друго, самите те би трябвало да се притесняват да не бъдат изманипулирани".

Моят въпрос е дали Обама като президент и Клинтън като държавен секретар, след всичко, което се случи между тях и техните предизборни екипи, могат да поддържат такива отношения, особено предвид факта, че Клинтън постоянно мисли с четири или осем години напред и предвид вероятността тя отново да се кандидатира за президент.

Просто не знам. Всяка дума, която двамата си разменят в публичното
пространство и всяко изтичане на информация ще бъдат гледани под лупа за скрито политическо значение и постоянно ще се търсят признаци за луфт в отношенията между тях.

Това не е основание Обама да не назначава Клинтън, но е достатъчна причина за всички в обкръжението на новоизбрания президент да поемат дълбоко въздух и да се запитат дали са готови за толкова тясно обвързване с Клинтън, което е необходимо за една ефективна дипломация.

Когато става дума за назначаване на държавен секретар нямаме нужда от екип от съперници.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 20 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 44 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса