Златното съкровище от Панагюрище (края на IV в. и началото на III в. пр.Хр.) тежи 6,165 кг. То е церемониален сервиз, който включва фиала, амфора, три ритона, оформени като глави на животни и три кани, оформени като глави на богини. Съдовете също са принадлежали на тракийски царе.

Сребърното съкровище от Борово е от първата половина на IV в. пр. Хр. Включва купа, чаша-ритон, три ритона - оформени като сфинкс, бик и кон. То е принадлежало на Котис I, велик тракийски цар (383-359 г. пр. Хр.).

Една от колекциите е заловена при опит да бъде изнесена извън България на ГКПП-Капитан Андреево. Тя е от първата половина на III в.

Комендантът на изложбата Гавраил Лозев обяснява, че идеята да бъдат събрани във Варна съкровищата е отпреди година и половина. Тук е открито най-старото злато, навършват се 100 години от откриването на регионалния Исторически музей, а и искаме колкото се може повече чуждестранни летовници да се докоснат до могъществото на траките, казва той.

Електронни, лазерни и звукови системи, както и 40 спецполицаи охраняват безценните съкровища. Целият район около музея е отцепен, опразнени са паркингите, денонощно потрулират полицейски кучета, съобщава в. "24 часа".

Съкровищата са безценни и като археологическа, и като парична стойност. Всяка от деветте колекции е застрахована за милиони долари в чуждестранни компании, които също имат своите агенти във Варна.