0

С ъществуването на врата към царството на мъртвите е описано в митологията.

В храма на Аполон в древния град Хиераполис, Турция, има ритулен комплекс на Плутон – владетелят на подземното царство и повелител на земетресенията. Останките му са недалеч от Памуккале и често е посещаван от туристи.„

Древният историк Страбо посетил през I век мястото и разказва, че "Всяко живо същество, което влезе вътре среща смъртта. Аз пуснах врабчетата, те вдишаха последния си дъх и паднаха".

През 1965 г. било доказано, че този разказ не е просто мит. Учените измерили концентрацията на въглероден двуокис и сероводород и открили, че през деня слънцето разсейва смъртоносния газ, а през нощта, когато температурата падне, въглеродният двуокис се събира на дъното, образувайки смъртоносно "езеро". Сутрин концентрацията му на 40 сантиметра над пода достига 35%, което е достатъчно, за да убие животните и дори човек в рамките на няколко минути. За щастие концентрацията спада значително с височината, така че стоенето на "портите" не е голяма заплаха. Въпреки това входът е зазидан.

ВИЖТЕ ОЩЕ ТАЙНСТВЕНИ И НЕДОСТЪПНИ МЕСТА В ГАЛЕРИЯТА

Древния Хиераполис
Древния Хиераполис Източник: Thinkstock

Призрачният град, който гори вече 55 години

Призрачните градове, които ни привличат (снимки)

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@