0

К ой е любимият ви десерт? Баклава? Торта? Тирамису? Брауни? А защо не шоколадов пай с джинджифил и обичаният от малки и големи сладолед. Представяме ви една неустоима рецепта, която да приготвите вкъщи и да изненадате семейството.

Време за приготвяне 1 час и 30 минути + охлаждане

Необходими продукти за 14 порции:

За кейка:

  • 6 яйца
  • 300 г захар
  • 100 г брашно
  • 300 г черен шоколад (кувертюр)
  • 200 г краве масло
  • 1 с.л. сух джинджифил
  • 1 ч.л. канела
  • масло и брашно за формите

За трохите:

  • 50 г брашно
  • 50 г белени лешници
  • 30 г пудра захар
  • 25 г краве масло (студено)
  • 10 г бурбонска ванилова захар

За сладоледа:

  • 250 г маскарпоне
  • 200 мл животинска сметана
  • 2 с.л. паста от лешници
  • 100 г пудра захар
  • 10 г бурбонска ванилова захар

За крушите:

  • 500 г круши
  • 50 г краве масло
  • 50 г захар
  • 50 мл перно

Начин на приготвяне:

За кейка разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Смесете разтопените масло и шоколад с разбитите яйца. Добавете брашното, като го пресявате. Разбърквайте внимателно с шпатула. Овкусете с канелата и джинджифила и разбъркайте.

Сипете сместа във формички за крем брюле намазани с масло и поръсени със брашно. Покрийте ги с фолио за свежо съхранение. Гответе на пара за 25-35 минути.

Брашното за трохите смесете със смлените лешници, пудрата захар и ваниловата захар. Претрийте с ръце до получаването на трохи. Добавете маслото и отново разбъркайте. Изсипете в тава и печете на 180 градуса за 10-12 минути, като разбърквате от време на време. Щом станат златисти, извадете и охладете.

Сметаната за сладоледа разбийте с ваниловата захар. Маскарпонето разбъркайте с пастата от лешници (старайте се да не слагате мазнината от лешниковата паста) и пудрата захар. Добавете към сметаната. Разбъркайте внимателно. Приберете във фризер да замръзне (поне 4 часа).

Крушите обелете и нарежете на кубчета. Сложете в тиган с маслото и захарта и гответе докато леко омекнат. Налейте перното и фламбирайте. Дръпнете от огъня щом алкохолът се изпари. Охладете.

В чинии за сервиране сложете от трохите, шоколадов кейк, сладолед и круши.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Джок Полфрийман
Ексклузивно

Джок Полфрийман остава на свобода

Преди 8 часа
Сватбен бутик създаде маски за булки
Ексклузивно

Сватбен бутик създаде маски за булки

Преди 11 часа
<p>Клъцни-срежи + хибрид за E-Class Coupe и Cabrio</p>
Ексклузивно

Клъцни-срежи + хибрид за E-Class Coupe и Cabrio

Преди 11 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини