К оледните пости вече започнаха и месото е тема табу в много домове, но не и в кухнята на „Бон Апети“. Днес те ни изкушават със свински ребра на фурна.
Необходими продукти:
2 кг. свински ребра
2 с. л. кафява захар
1 с. л. пушен червен пипер
1 с. л. сол
1 ч. л. кориандър
1 ч. л. бял синап
1 ч. л. сух чесън
1 ч. л. сух лук
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. чили на прах
1/2 ч. л. кимион
за соса:
400 гр. пасирани домати (от консерва)
50 гр. кетчуп
20 мл. олио
2 скилидки чесън
1 глава лук
2 с. л. сос „Уорчестър“
1 с. л. пушен лют пипер
1 с. л. кафява захар
сол на вкус
за картофите:
1 кг. картофи
50 мл. олио
4 с. л. подправка „Заатар“
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Ребрата се почистват от външната ципа. Захарта се смесва с пушения пипер, чилито, сушените лук и чесън, кориандъра, кимиона, синапа, ригана и сол.
Малка част от сместа се заделя, а с останалата хубаво се натриват ребрата. Оставят се за поне 4 часа, а най-добре – за 12.
След това се увиват стегнато в алуминиево фолио и се пекат 1,5–2 часа в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор.
Фолиото се маха, температурата на фурната се увеличава на 220 градуса, ребрата се поръсват със заделената подправка и се запичат до златисто – за около 10 минути.
Лукът и чесънът за соса се смилат в блендер. Запържват се в олиото, а когато започнат да се карамелизират, се прибавят доматите, кетчупът, захарта, сосът „Уорчестър", лютият пипер и сол на вкус. Готви се на тих огън около 10 минути.
Картофите за гарнитурата се измиват, режат се на лодки, поливат се с олио, поръсват се със сол и подправката „Заатар“ и се разбъркват добре. Разпределят се в тава с незалепващо покритие и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност около 30–40 минути.
Ребрата се поднасят със соса и картофите.
Вижте още:
Да си приготвим свински филенца на тиган
Пилешко филе с ананас и медена глазура
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!