Когато актьор и режисьор работят заедно върху три или повече филма, няколко неща неизбежно се случват.

Нивото на химия между двамата творци се покачва – ала за тяхна зла участ, паралелно с това се покачват и очакванията на аудиторията и на критиците към тях.

Затова и когато режисьор и актьор направят повече от три филма заедно, всеки следващ техен проект неизбежно става обект на сравнения с миналите такива, а нивото на качество в съвместното им творчество, ако бъде изобразено графично, често заприличва на кардиограма – със своите възходи и падения. Такъв е и случаят с Жауме Коле-Сера и Лиам Нийсън.

Източник: Lionsgate. Разпространител за България: bTV Studios

„Без последна спирка“, най-новият им филм по киносалоните в цял свят и техен четвърти съвместен проект, се намира откъм художествени достойнства на едно ниво с втората им лента „Директен полет“, но е категорична стъпка назад спрямо третия им филм „Среднощно преследване“.

В „Без последна спирка“ има твърде много познати елементи, които зрителят може да забележи още в трейлъра за лентата.

За щастие, филмът започва изключително интригуващо с емоционално ефикасен пролог, който представя ефективно главния герой и житейската ситуация, в която се намира, и завръзка с голяма доза мистерия, поднесена от героинята на Вера Фармига.

За съжаление, „Без последна спирка“ е филм, който напълно заслужава заглавието си. Лентата в действителност започва като трилър на Хичкок, но час и половина по-късно вече прилича на „Под обсада 2“, „Пасажер 57“ или някой друг стандартен 90-арски екшън, който се развива на влак.

Иначе казано, лентата в действителност няма последна спирка.

Нито сюжетът се разплита, нито напрежението ескалира толкова ефективно, колкото героите са представени и ситуирани в началната точка на действието. Обратите и новите подробности от историята прогресивно стават по-предвидими с течение на времето, а експлозивното заключение е в пълен тонален контраст – и визуално, и наративно – с постепенното и заредено със съспенс въведение.

Лиам Нийсън е жертва на тези недостатъци на сценария повече от всички други. Номинираният за „Оскар“ ирландец извърши една от най-изумителните трансформации в историята на актьорската професия през последните 10 години, превръщайки се от участник в „престижни“ филми като „Списъкът на Шиндлер“, „Майкъл Колинс“ и „Кинси“ в истински екшън герой от хитове като „Твърде лично“ и вече споменатия „Среднощно преследване“.

Източник: Lionsgate. Разпространител за България: bTV Studios

Точно и затова Лиам Нийсън с пистолет в ръката на постера все още продава билети за киносалона и финансовите постъпления за „Без последна спирка“ вече са два пъти по-големи от скромния му продукционен бюджет от 30 милиона долара. Но колко нормални, средностатистически мъже, принудени от обстоятелствата да се превърнат в екшън герои, може да изиграе Нийсън преди да омръзне на публиката?

Персонажът му в „Без последна спирка“ е застрахователен агент, който – колко удобно – е и бивш полицай. Ако през първата половина от действието сценарият позволява на Нийсън да задържи илюзията, че героят му е нормален човек като всички нас, през втората половина звездата на филма прескача между вагони на високоскоростен влак в движение, сякаш е Том Круз на 35, а не 65-годишен, 193-сантиметров ирландец без никакви видими атлетически данни.

„Без последна спирка“ се прожектира и в IMAX киносалоните и аз го гледах именно в такъв, но не мога да ви препоръчам да сторите същото.

Именно в заключението, когато, както се вижда още в трейлъра, влакът дерайлира, а главата на героя на Лиам Нийсън стърчи от отворената врата на вагон, специалните ефекти изглеждат издайнически компютъризирано и фалшиво, точно както може и да се очаква от продукция с бюджет от 30 милиона долара. На IMAX екраните подобни визуални дефекти само се подсилват допълнително.

Източник: Lionsgate. Разпространител за България: bTV Studios

В крайна сметка дали ще гледате „Без последна спирка“ или не, би следвало да се сведе изцяло до това колко харесвате Лиам Нийсън. Във филма няма сцена без участието на неговия герой и ирландският актьор съвсем очаквано изглежда автентично и авторитетно във всяка своя минута на екрана.

Ако не сте гледали негови филми от последното десетилетие, определено имате по-добри опции за гледане вкъщи, които вече споменах по-горе в текста. Ако сте му фенове като мен и не сте го гледали на големия екран открай време... е, предполагам, че и „Без последна спирка“ върши работа – но не подхождайте с високи очаквания.

Четете още за кино:

Заслужава ли заглавието си „Най-великият шоумен“

Топ 10 касови филма за 2017 г. в снимки

Star Wars: Последните джедаи – филмът, който всички очаквахме

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.