Още по темата

С всяка изминала година технологиите стават все по-важна част от живота ни. Докато учени и експерти размишляват по въпроса как те влияят върху човека и накъде го водят, можем да открием много истории, пример за това, колко полезни могат да бъдат техническите възможности на предметите, които ползваме ежедневно.

Умните мобилни устройства умеят да измерват пулса на човека, честотата на неговото дишане, фазите на съня и други жизнени показатели. Освен това разполагат с характеристики, които ги правят или надеждни, или не. Ще разберете за какво ви говорим, когато стигнем до съответния пример.

Apple Watch предупреди канадски строител за сърдечен пристъп

Денис Анселмо е строител. Обичаен работен ден е. Той усеща, че не се чувства добре. Решава, че става дума за простуда, но когато проверява показателите си с Apple Watch, забелязва, че сърцето му бие с 210 удара в минута. Веднага е повикана медицинска помощ.

Според лекарите, ако Анселмо не е имал щастието да провери пулса си, той е можел да стане жертва на втори сърдечен пристъп, който е щял да бъде фатален.

Друг любопитен факт в тази история е причината, поради която строителят се сдобива с часовник на Apple. Денис Анселмо не се е интересувал от функциите и от медицинските приложения. Просто е допълнил колекцията си от часовници.

Google Glass спаси живота на пациент с инсулт

Когато лекарят ти каже да си купиш Google Glass, това и правиш. Такъв е случаят с мъж, който получава инсулт и влиза в болница. Благодарение на изобретението, лекарят успява да прерови набързо историята на болестта на пациента си и да установи, че последният страда от рядка алергия към кръвоспиращи препарати.

Без това устройство лекарите са щели да изгубят много ценно време и дори да дадат на пациента препарат, който е щял да влоши здравословното му състояние. И което е най-лошото, да постави живота му в опасност.

Siri спаси живота на човек, позвънявайки на 911

Сам Рей на 18 години оправял колата си. Изведнъж крикът паднал и колата притиснала тялото му. Рей отчаяно търсел помощ но близкопреминаващи нямало.

Оказва се, че единствият помощник в такава ситуация, е iPhone, който в този момент се намирал в задния му джоб. Щом Сам чул познатия звук на включване на Siri, гласовия помощник на Apple, той успял да позвъни на 911.

За 40-те минути, през които се намира под колата, Сам се отървал само с три счупени ребра и изгаряния втора и трета степен. Лекарите казват, че навременната помощ е била животоспасяваща за момчето. Малко време е оставало преди то да спре да диша.

Избирайте телефон, който е здрав!

Следващата история е за телефон, който „губи живота си“, за да спаси този на своя собственик. Мобилният апарат поема парченце от куршум по време на атентата в Париж миналата година.

Телефонът е Galaxy S6 на Samsung. Устройството поело удара на рикоширал куршум с гърба си.

Добрата стара Nokia

Мнозина от вас си спомнят прочутия модел 3310. Той се е превърнал в символ на здравина и продължителна автономна работа.

По време на поход 70-годишен турист на име Лиу Куанмин се загубва в планината. Опитите му да се спаси продължават цели 5 дни.

Ако Лиу не е разполагал със стар телефон, надали историята му щеше да е сред положителните примери.

Батерията на един съвременен масово разпространен телефон ще се разреди още на втория ден (и то в най-добрия случай!)