Още по темата

Директорът на Агенция за закрила на детето Офелия Кънева беше уволнена по искане на премиера Бойко Борисов. Мотивът е липса на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца с увреждания „Хризантема“ в Габрово, съобщиха от правителствената пресслужба. За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

А по случая има ново развитие, след като с NOVA се свърза и друг бивш служител на дома, който е бил свидетел на насилието над деца още през 2015 г.

Жената прекарала там само месец, защото не издържала да гледа как персоналът бие деца.

Твърди, че възпитателите системно го правели.

В детска градина: Шамари по тялото и сапун в очите

Психолог: Много родители абдикират от отговорност и я прехвърлят на учебните заведения

Насилието над деца ражда насилници в България

Районната прокуратура проверявала от две седмици сигнала за насилие в Центъра за деца и младежи с увреждания. След конфликт между управата и персонала на дома, бяха разпространени кадри с агресивно поведение на две детегледачки над деца.

Медицинската сестра Донка Калчева и детегледачката Татяна Донева не отричат заснетото на клиповете.

„Не отричам, защото това е система от късане на дрехи. Използваха децата, че те го правят”, казва Донка Калчева, твърдейки, че се е защитавала от децата, които били подтиквани от ръководството на дома. Клиповете са заснети от вече бивша служителка на дома – за доказателство.

Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че ще бъде безкомпромисна към всеки, който е проявил непристойно отношение към децата.

Още по темата гледайте във видеото горе.

Междувременно

агенцията за социално подпомагане в Габрово внася още един сигнал в прокуратурата – срещу ръководителя на центъра за деца с увреждания.

Причината е, че Маринела Лазарова прикривала повече от една година информацията, че в центъра се упражнява насилие над деца. От днес инспектори на Държавната агенция за закрила на детето са на проверка в Габрово. В техните правомощия е да препоръчат дисциплинарни действия спрямо ръководители или служители.

Вече е решено, че една от жените във видеоклиповете – детегледачката Татяна Донева - ще бъде отстранена.

„За всички по веригата, за които се установи, че те са знаели, но не са сигнализирали незабавно, че има деца в риск – в случая жертва на насилие, следва да бъдат санкционирани. Държавна агенция закрила на детето, със сигурност след проверката ще сигнализира писмено прокуратура”, казаха от ДАЗД.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.