Още по темата

Парламентарната група на ГЕРБ призовава Валери Жаблянов да понесе политическа отговорност като подаде оставка от поста зам.-председател на Народното събрание.

Това заяви депутатът от управляващите Тома Биков в декларация от името на групата.

Жаблянов призна: Има разделение в БСП и недоволство срещу Нинова

Жаблянов: Борисов не прави разлика между държава и фирма!

„Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9:00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента. От изявление на представители на ПГ на БСП стана ясно, че зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов е автор на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“, каза Биков.

Той посочи, че ГЕРБ приветства решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза.

„Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани

върху голяма част от българското общество. Само преди 2 седмици той се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим“, добави Тома Биков.

Според него поведението на депутата от БСП е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание.

„Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов, че „Народният съд е едно необходимо и навременно правосъдие” не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията“. Така председателят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев коментира днес пред NOVA, думите на зам.-председателя на Народното събрание.

„Ситуацията е неприятна, ще помислим дали да има санкции за г-н Жаблянов“,

каза още Бойчев. И допълни, че социалистите осъждат всякакво политическо насилие и искат да реагират на „пълзящия фашизъм“, чието измерение според депутата от БСП е т. нар. Луков марш.

Днес депутатите от левицата се събраха на извънредно заседание в Народно събрание, за да обсъдят ситуацията с колегата им.

„Няма причина и мотиви за оставката ми“, коментира самият Жаблянов. „Смятам, че изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. Няма причина за оставката ми. За какво да подам оставка? “

Той отказа да се извини за думите си.

„Не виждам причина. За какво? Наистина се интересувам с какви мотиви. Най-вероятно има много жертви на комунизма“, добави Валери Жаблянов.

Валери Жаблянов
Валери Жаблянов Източник: БГНЕС

По-късно днес стана ясно, че

БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов

като заместник-председател на НС. Информацията съобщи Кирил Добрев, цииран от агенция БГНЕС. Решението е било взето на съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП с ръководството на парламентарната група.

При вземане на решението елитът на БСП се позовава на решение от 1991 г. на партията, в което се заявява, че тя като наследник на предишна партия, която е допуснала грешки, се извинява на всички пострадали. Това решение не е преразглеждано на друг партиен форум, подчерта Кирил Добрев. И затова нямат основание да приемат искането за оставка на Валери Жаблянов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.