Още по темата

Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха спасени от незаконния зоопарк в Разград миналата година, вече имат всички документи, за да могат да отпътуват за спасителния център “Фелида” в Холандия.

От Българска агенция по безопасност на храните издадоха транспортните документи, които доскоро спъваха заминаването. Терез и Масуд ще отпътуват от Столичния зоопарк утре, съобщиха от „Четири лапи”.

Съдбата на двете малки лъвчета развълнува хиляди.

Часове след раждането си в началото на септември миналата година, те бяха отхвърлени от майка си и изпотъпкани пред погледите на десетки посетители в разградския зоопарк. Бяха спасени единствено благодарение на бързата намеса на местни доброволци и ветеринарни лекари, съобщават от фондацията.

Пазарджик иска лъвчетата, протест: Няма да оцелеят

Протест пред Министерския съвет спаси две лъвчета

През ноември „Четири лапи“ изяви готовност да осигури грижи за Терез и Масуд в своя спасителен център „Фелида“ в Холандия и за целта сключи споразумение с разградския кмет. Само месец по-късно обаче кметът предложи на общинския съвет да гласува да дари животинчетата на зоопарка в Пазарджик, който до този момент няма опит в отглеждането на лъвове. След като общинският съвет гласува това решение, последва протест на защитници на животните в София с настояване институциите да се намесят и да осигурят заминаването на лъвчетата за холандския спасителен център. Ангажимент това да се случи поеха Бойко Борисов и Нено Димов. Това обаче не се случи и преди седмица Общинският съвет в Разград потвърди решението си двете лъвчета да заминат в Пазарджик, което породи масово недоволство в социалните мрежи.

Разбиха нелегален кучкарник край Варна

На състояла се във вторник среща с представители на „Четири лапи“ и „Дивите животни“ премиерът Борисов пое ангажимент случаят да има разрешение в най-скоро време предвид нестабилното състояние на Терез и Масуд и липсата на подходящи условия за отглеждането им у нас.

При Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение на проблема от тесни специалисти, а при липса на подобрение – и с извършване на операция. Прегледът на двете лъвчета беше извършен от д-р Марк Йолкел, който пристигна за случая от Берлинския институт за изследване на зоопаркови и диви животни “Лайбниц” и от специалистите от “Централна ветеринарна клиника” в София, която е и с най-голям опит при лечението големи котки в България.

В спасителния център за големи котки “Фелида” в Холандия за посрещането на Терез и Масуд е готов техният временен дом, съобразен с индивидуалните им нужди - вътрешно заграждение с отопление около 20 кв.м. с лежанки, платформи, пясъчник и допълнително средово обоготяване. Те също така ще имат достъп до външно заграждение около 30 кв. м., което също е съответно средово обогатено спрямо нуждите им. На животните ще се даде време да се адаптират към новата среда - около 14 дни, като през това време ще бъдат наблюдавани постоянно. Предвижда се още един пълен медицински преглед като здравослвоното им състояние ще продължи да бъде следено от експертите в Института “Лайбниц” в Берлин, с които Фондация “Четири лапи” си сътрудничи активно. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа. След като двете лъвчета пораснат, ще бъдат преместени в заграждение за възрастни животни, разполагащо с много по-голяма външна площ.

След период от 1-2 години във „Фелида“ и в случай, че състоянието на Масуд и Терез позволи, целта е тяхната крайна дестинация да бъде един от най-големите спасителни центрове за големи котки в Южна Африка - Лайънсрок. В него има над 100 спасени големи котки от различни краища на света. Очаква се тази пролет там да бъдат приютени лъвът Симба, спасен от „Четири лапи“ от зоопарка в Мосул и лъвът Саид, спасен от организацията от увеселителен парк край Алепо.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram