Още по темата

Шестима души са с повдигнати обвинения след акцията на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет. Само двама от обвинените работят в момента в Медицинския университет. Останалите четирима не работят там, предаде NOVA.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на студенти с неистински документи в Медицинския университет в София, съобщиха от прокуратурата.

Полицията запечата кабинетите на ръководители и административни служители на Медицинския университет в София на 19 януари. Акцията на спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП бе срещу организирана престъпна група, извършвала нерегламентиран прием на чуждестранни студенти.

Твърди се, че граждани на държави извън ЕС са приемани "проформа", за да започнат след това работа в съвършено други сфери и след това да кандидатстват за гражданство - без нито ден в университета. Проверяват се студенти, преподаватели и администрация.

Бившият ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев в момента е подсъдим заради неизгодни сделки и незаконен прием на студенти. 

Един от обвинените е гражданин на Великобритания,

останалите работели във фирма, която допреди 2 години е била официален, легален посредник към Медицинския университет.

Чужденецът е набирал хора, желаещи да бъдат студенти в България. Повечето от тях са били от Иран, Ирак, Ливан, Египет.

Така британецът свързвал тези хора с фирмата. Те пък ги свързват с шефовете на университета и с фалшиви документи ги приемат.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК