Още по темата

Един от най-сензационните процеси в България завърши с условна присъда.

Иванка Ройдова, обвинена за поръчителство на убийствата на брат си, децата и внуците му, днес получи условна присъда от 3 години с 5 години изпитателен срок за половината от обвинителния акт.

Жената, която задържаха за масово убийство, остава в ареста

Българи получават 1,3 милиона долара наследство от САЩ

Жена планира масово убийство заради наследство

Според обвинението, тя е подбуждала към отвличане и убийство на брат ѝ, както и към масовото убийство по време на семейно тържество на децата и внуците му.

Убийствата е трябвало да бъдат извършени от двама души- единият е полицай под прикритие, който фигурира като свидетел номер 1, а другият е украински гражданин с неустановена самоличност, така и останал неразкрит в хода на разследването.

Днес съдът се позова на показанията на полицая и даде 2 години за подбудителството, като накрая увеличи този срок с 1 година и отложи изпълнението.

Иванка Ройдова и защитникът ѝ обявиха, че може да обжалват. Роднините, които наеха частен обвинител, са доволни, че все пак има осъдителна присъда.

Историята, изнесена в обвинителния акт, е достойна за сценарий на холивудски трилър.

Бащата на Ройдова отдавна е емигрант в САЩ. Там той е забогатял, наследството му  е на стойност около 4 млн. долара.

Скъсал връзките със семейството си в България, след години бащата ги възстановява и прави опити да създаде добри отношения с трите си деца. Ройдова има по-голям брат и сестра.

С другите двама нещата потръгват, но след престой в Америка, Иванка Ройдова очевидно изстива за сърцето на баща си и на практика той прекратява отношения с нея. Тя се връща в България.

Някъде по това време възрастният емигрант си наема гледачка, пак българка, която остава с него до края на дните му.

Според Ройдова, баща ѝ е развил деменция в последните си години. Когато умира, в завещанието си той оставя като разпоредител гледачката си Бързакова, тя е и наследник на голямата част от парите.

Основният аргумент на подсъдимата за несъстоятелността на обвиненията е фактът, че дори да се отърве от брат си и неговите наследници, тя пак няма да получи милионите, защото с тях се разпорежда въпросната Бързакова.

Днес преди делото в съда, Ройдова каза, че търси адвокати, за да докаже правото си на наследник и именно заради това Бързакова е организирала цялата конспирация спрямо нея. Осъдената добави, че е в добри отношения със семейството на брат си, но реакциите на нейните роднини в съда сочат обратното.