Още по темата

Ивалена Маринова, която е обвинена в убийството на 13-годишната Александра от Провадия, поиска да излезе на свобода. Тялото на тийнейджърката беше намерено след няколко седмично издирване в изоставена постройка в града.

Маринова е в затвора от средата на април, когато беше задържана заедно с приятеля си Красимир Тодоров. В ареста тя

дели една килия със скандалната миска Анита Мейзер,

съобщава DarikNews.bg.

Мейзер също е обвинена в убийство – на собствения си съпруг.

Анита Мейзер се разболя в килията

Анита Мейзер проговори, съдът я остави в ареста

Обвиняват Анита Мейзер за убийството на мъжа ѝ

Пред Варненския апелативен съд днес Ивалена заяви: „Искам само да съм вкъщи“. Нейният адвокат Стилян Любославов поиска да ѝ бъде наложена мярка за неотклонение „домашен арест”. Той изтъкна чистото съдебно минало, съдействието на разследващите и младата възраст на Ивалена, която наскоро е навършила 19 години.

Магистратите обаче отхвърлиха молбата с мотива се, че има риск тя да се укрие.

В съдебната зала стана ясно, че в килията на Ивалена са открити бележки, разменяни между нея и Красимир. Съдържанието им не беше обявено публично, но според неофициална информация в тях обвиняемата умолява приятеля си да не я предава.

Красимир Тодоров в съда
Красимир Тодоров в съда Източник: Красимир Делчев/БГНЕС

От прокуратурата изтъкнаха, че според заключението на съдебно-медицинската експертиза Александра е била удушена, като в убийството са участвали поне двама души. Адвокатът на Ивалена обаче оспори твърдението, като заяви, че то не е категорично. След края на съдебното заседание той добави пред Дарик, че дактилоскопната и ДНК експертизите не доказват вината на Ивалена.

„Единственото, което води до теоретична съпричастност е една неясно написана съдебно-медицинска експертиза, която не дава отговор на поставените от прокуратурата въпроси. Тя не казва категорично, че убийството е извършено от двама, а казва, че убийството не може да бъде извършено по начина, описан от Красимир”, заяви Любославов.

След задържането си Ивалена твърдеше, че е бременна, но това не беше потвърдено след гинекологичен преглед. Тя наистина е имала такива съмнения, увери нейният адвокат.

Повдигнатото обвинение на Ивалена е за грабеж, извършен в съучастие и придружен с убийството.

Предвиденото от закона наказание е „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

13-годишната Александра беше обявена за издирване в началото на април, а е била в неизвестност от 22 март. Тя изчезва, докато отива до близкия до дома ѝ магазин. Тогава бащата на момичето каза, че свидетел е видял неизвестни да качват детето насила в автомобил.

На 12 април полицията намери труп в бившия ловен дом в Провадия, а по-късно беше потвърдено, че тялото е на изчезналата тийнейджърка. Тя е била удушена, като това е станало в деня на изчезването ѝ или ден по-късно.

Основният мотив на разследващите беше, че Александра е била убита с цел грабеж на златните ѝ накити. Бяха задържани двама души – 21-годишният Красимир и 19-годишната Ивалена Маринова, които са били съседи на момичето.