186

С ъдиите отново излизат на протест заради нереформираната съдебна система, информира Нова ТВ.

Съюзът на съдиите призоваха колегите си в знак на несъгласие с приетите конституционни промени да сложат върху тогите знака на везната, олицетворящ справедливостта.

Освен това от съюза обявиха 16 декември за ден на отворените врати във всички съдилищата в страната. И приканват всички, които искат, да ги подкрепят в 5.30 ч. следобед пред Съдебната палата.

В петък съдии от Върховния съд излязоха пред Съдебната палата, за да кажат, че

искат реформи, както и искат системата да бъде изчистена от корупционни схеми.

Те бяха посрещнати от гражданите с ръкопляскания.

„Мотивът да излезем беше онова, за което дълго време се говореше и се подготвяше като съдебна реформа, в крайна сметка бе подготвен само като един минимум от законоданелни изменения. В процеса по подготовка на измененията бяха ангажирани страшно много съдии.

Затова решихме спонтанно да излезем и да се обърнем към гражданите, защото обръщението, което бяхме направили към политиците, не даде никакъв резултат”, обяви в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ говорителят на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев.

По думите му

проблемите на гражданите започват, когато те имат сблъсък със съдебната реформа.

„Това, срещу което се борим, е една единствена бройка, която дава превес на политическата квота във Висшия съдебен съвет. Искаме представителите на професионалната квота, които се избират от съдиите, да имат превес, за да може съдебната система да се управлява от хора, които са вътре в нея”, добави още Иван Георгиев.

Той уточни, че

не се противопоставят на Прокуратурата.

„Това, което искаме е с разделянето на две квоти, съдиите да не се месят в работата на прокурорите, и обратното – прокурорите да не се месят в работата на съдиите. Борбата не е изгубена. Можем да продължим с инициативите”, подчерта той и заяви, че голяма част от съдиите са се съгласили да носят везните на Темида на тогите си.

В последния работен ден от миналата седмица граждани излязоха на пореден простест в подкрепа на министъра на правосъдието в оставка Христо Иванов. Протестиращите отново носеха плакати с надписи „Граждани срещу мафията” и „Съдебна реформа сега” и скандираха „Мафия” и „Оставка”. Шествието мина под наслов „Маршът на свободните”.

Припомнете си във видеото:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@