Още по темата

Пострадалите при атентата на бургаското летище, извършен точно преди пет години, са поискали военното крило на ливанската групировка „Хизбула“ да бъде страна по делото. Новината съобщи ръководителят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев, предаде БНР.

Ушев уточни, че

по искането – крилото на „Хизбула“ да бъде граждански ответник по делото, все още не се е произнесъл съдия – докладчикът,

но това трябва да стане до 20 септември, когато ще бъде направен пореден опит делото да започне по същество.

А това досега не успява да се случи, заради проблем с призоваването на пострадалите и наследниците на загиналите при взрива на летище Сарафово. Ушев уточни, че засега само още двама от тях не са издирени.

„Призоваването в чужда държава винаги създава проблем. Вие знаете в България призоваването на десетки лица колко проблеми създава. Не само заради адреси – с възможността те да се явят, защото някои от тях най-вероятно имат възможност да се явят на определена дата, а други нямат – те всички искат да упражнят правата си, искат изплащането на огромни разноски по пътуването им до България и т.н.“, каза Ушев.

Той добави още, че

има възможност заради това делото да бъде гледано и в посолството на България в Израел,

но уточни, че това е краен вариант.

Георги Ушев коментира темата във Висшия съдебен съвет, малко след като беше изслушан от съдийската колегия като един от кандидатите за ръководител на Апелативния специализиран съд. Малко след това той беше избран на поста.