Още по темата

Върховният касационен съд (ВКС) осъди на шест години и половина затвор Златомир Иванов, по прякор Златко Баретата по обвинението, че е ръководил организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици и с „мокри поръчки“, съобщи БНР.

Окончателната присъда идва след седемгодишно разследване и съдебен процес.

През по-голямата част от този период Иванов е бил или в ареста, или под домашен арест, а това време трябва да се извади от постановените шест години и половина затвор. Изчислението трябва да направи прокуратурата, но според адвокати

има много голяма вероятност Златомир Иванов изобщо да не влезе в затвора.

По груби сметки Златко Баретата ще има да доизлежава не повече от две години.

Съдът смята за доказано, че групата на Баретата е действала от 2004 година. В нея са влизали още десет души - Иван Величков, Даниел Кръстев, Марин Велчев, Евгени Евтимов, Стоян Дичев, Росен Иванов, Кирил Атанасов, Коста Трифонов, Борислав Секулов и Мартин Димитров.

Оправдани бяха Валентин Луков, Ивайло Борисов, Юлиан Зашев, Георги Йорданов, Филип Христов, Георги Петров, Богдан Василев, Мартин Горески, Петър Йорданов и Васил Колев.

Съдът смята за недоказани обвиненията, че Златомир Иванов е поръчал убийството на Румен Стефанов–Алфа.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

На първа инстанция Баретата бе осъден на 8 години затвор, но апелативните съдии му намалиха наказанието с година и половина, защото делото се е проточило дълго, а подсъдимият е имал добро поведение по време на процеса. Отчетено бе и покушението срещу Иванов на входа на Съдебната палата в София. ВКС промени в присъдата единствено продължителността на делото като смекчаващо обстоятелство.

В началото на миналата година Златомир Иванов за втори път беше предаден на съд по обвинение, че е ръководил банда за разпространение на наркотици. Според прокуратурата втората група на Баретата е действала от октомври 2011 г. в София, Казанлък и по Южното Черноморие.