Още по темата

Акушерката Емилия Ковачева е удряла новородено бебе с юмруци и вероятно с бутилка. Това гласи съдебно-медицинска експертиза по делото срещу Ковачева, съобщи NOVA.

Тя е обвинена в опит за убийство на бебето Никол в клиниката за новородени на болницата "Софиямед" през 2015 г. Видеокадри, на които се виждаше как акушерката удря бебето, потресоха цяла България.

Акушерката, пребила бебе, излиза на свобода

Бащата на пребитото бебе: Канонизирайте акушерката

ГИТ: Акушерката от "Софиямед" е дала 20 двойни дежурства за 3 месеца

Паралелно със започналия процес срещу Ковачева, наяве излязоха различни детайли около случая. Така например стана ясно, че в месеците преди инидента, акушерката е взела 20 двойни смени в болницата, без задължителните по закон почивки между тях. Миналата година Ковачева оповести, че може да съди "Софиямед" заради условията на труд

Стана ясно също, че Ковачева е удряла и други деца. Малката Никол първоначално беше с опасност за живота след нанесения й побой.

Днешната експертиза определя травмите й като "почти несъвместими с живота". Вследствие на побоя детето имало 30-сантиметров хематом, причинен от удари с юмруци, а вероятно и с бутилка. 

Все още обаче не е налична експертиза, че жената на разпространяваните видеозаписи е Емилия Ковачева.

Миналата седмиа родителите на малкото момиче изразиха недоволството си от бавното развитие на процеса. Тогава защитата на Ковачева помоли за поредно отлагане.

Днес адвокатите на акушерката внесоха искане за изгонване на журналистите от съдебната зала заради тенденциозното отразяване на случая и нагнетяването на негативно отношение към клиента им. Искането не беше уважено от съда. 

"По това дело бяха наговорени много лъжи, които настроиха негативно обществеността до степен да се иска линч", заяви Владимир Янев, един от адвокатите на Ковачева.