Още по темата

Решението на въпроса с т.нар. царски имоти може да стане единствено с приемането на закон.

Това е заключението на работна група в Министерството на правосъдето, за което днес информира правосъдният министър Цецка Цачева.

Няма правно основание за намеса на изпълнителната власт във висящите спорове до този момент, каза Цачева. Така тя на практика опроверга публикации в медиите за предприемани от правителството действия по споразумение със Симеон Сакскобургготски за царските имоти.

Нанков: Не сме се отказали от царските имоти

Подобни твърдения се появиха и по време на визитата на премера Бойко Борсов в Саудитска Арабия, където Симеон Сакскобургготски беше част от делегацията ни.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА СИМЕОН САКСКОБУРГГОСКИ В САУДИТСКА АРАБИЯ

Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения, гласи закючението на работната група.

С решение на Конституционния съд през 1998 г. е обявен за противоконституционен законът, с който през 1947 са национализирани имотите на царете Фердинанд, цар Борис III и техните наследници. След решението на Симеон Скскобургготски и сестра му Мария-Луиза бяха върнати дворецът Врана, Царска Бистрица, дворецът Кричим, Ситняково и хижата "Саръгьол".

41-ото НС обаче прие през 2009 г. Мораториум за спиране на сделките с възстановените към този момент имоти на наследниците на Фердинанд и Борис III. Изрично в решението е записано, че спирането се налага до приемането на специален закон.

След декември 2009 г. са заведени дела от страна на държавата, част от тях приключили с влезли в сила решения в полза на държавата,

припомни Цачева.

Мораториум върху царските имоти

Взимат Царска Бистрица от Симеон Сакскобургготски

Държавата взима втори имот от Симеон Сакскобургготски

Държавата си връща царския дворец "Ситняково"

Същевременно има три жалби в Страсбург от наследниците на Борис III, които към този момент не са комуникирани. Това означава, че Министерството на правосъдието няма информация по хода на тези дела, отбляза министърът.

Цачева обясни, че работната група е създадена по повод писмо на Симеон Сакскобургготски. „Отправено в края на октомври до председателя на НС, министър-предателя и до омбудсмана, с предложение да се потърси отговор за уреждане на проблемите, свързани с „т. нар царска реституция“ като се държи сметка за фактите такива, каквито те са в годините насам“, каза Цачева.

„Работната група приключи своята работа с категорично заключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет не може да предприеме никакви действия в тази посока по причина, че висящите дела са от компетентност на независимата съдебна власт. Както ясно е посочено в решението за Мораториума, приет от 41 НС през декември 2009г., действието на този мораториум се простира до приемането на специален закон, който естествено е от компетентността на законодателната власт“, обясни Цачева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК