Още по темата

Може да се наложи България да поиска информация за броя на българските граждани, които лежат в затвори в Турция, каза за "Сега" Иван Димов, началник на пресцентъра на Министерството на външните работи.

Димов пояснява, че министерството не разполага с информация колко точно хора с български паспорти излежават присъди или се намират в предварителните арести в Турция.

Кореспондентът на вестник „Сабах“ Мурад Саваш коментира преди дни, че в последните месеци много издирвани за връзки със сочената от Анкара за терористична организация Фето, т.нар. гюленисти, се опитват да избягат в България. Илхан Андай от 24rodopi.com твърди, че има и други български граждани в затворите в Турция, срещу които са повдигнати обвинения.

Трима български граждани бяха арестувани в Одрин по обвинение за трафик на гюленисти.

Арестуваха трима българи в Одрин

Българите, арестувани в Турция, отричат да са виновни

Според двустранна спогодба между България и Турция всяка от страните е длъжна в срок от 48 часа да уведоми другата за задържане на нейни граждани. Посланикът на България в Анкара Надежда Нейнски обяче обясни, че в резултат на извънредното положение, Турция е променила законодателството си. "Дирекция "Консулски отношения" не разполага с информация за изменения на консулската конвенция. Би следвало, ако има такива изменения, те да бъдат съответно обнародвани. Не разполагаме и с информация за удължаване на срока от 48 часа на 10 дни, в който дипломатическите и консулските представителства на България се уведомяват при задържане на български граждани в Турция", са посочили от българското външно министерство за "Сега".

"Бъди внимателен" - към всички посещаващи Турция

Турция година след преврата

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК