Още по темата

Огромен пожар бушува между харманлийските села Изворово и Дрипчево. Община Харманли обяви бедствено положение за двете села в 18:00 часа. Кметът събра кризисен щаб, който да следи има ли нужда от евакуация.  

Такава най-вероятно ще се наложи. "Ще започнем организация да предупредим хората при най-малката опасност да бъдат изведени. Тези, които са трудно подвижни и инвалиди, най-вероятно ще започнем след максимум един час да ги извеждаме на безопасно място, така че да не допуснем жертви", заяви и комисар Николай Николов, който е директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

По думите му площта на пожара е огромна. 

По искане на областния управител на Хасково Станислав Дечев, в гасенето утре рано сутринта ще се включат и военни от хасковското военно поделение 52 740. 

На място е и директорът на Югоизточното държавно горско предприятие в Сливен Пейо Върбанов. 

В гасенето участват екипи  от цялата област.

На терен работят десетки пожарникари и горски, служители на Oбщина Харманли, доброволци от близките села. 

За в 8 области е обявен червен индекс за опасност от пожари на 21 август,

сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. 

Областите, за които важи предупреждението са: Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Ямбол, Кърджали, Сливен и Стара Загора.

При червеният индекс са възможни бързоразпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият и синият индекс за пожароопасност. Възможни са пожари и в някои части на областите: Смолян, Благоевград и Шумен.