Още по темата

Д-р Красимира Иванова, началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница „Света София” и сестра на премиера Бойко Борисов смята, че НЗОК трябва да плаща за иновативните лечения.

Иванова, която работи от 35 години в системата на здравеопазването заяви за предаването „Здравей, България“ по NOVA: „НЗОК би трябвало да плаща за всички иновативни лечения при тежките и редките заболявания за пациенти, които са здравноосигурени и смятам, че това е справедливо”.

„Когато всички ние участваме в това плащане,

аз например 35 години плащам здравните си осигуровки, смятам че в един определен момент, ако имам нужда и както имах нужда преди пет години, би трябвало някой да ми помогне.

Знаете обаче, че в България има и много хора, които игнорират плащането на здравните си осигуровки, а след това смятат, че някой трябва да ги поеме, това за мен е несправедливото.

Но тъй като всички сме хора и имаме нужда в даден момент от помощ,  в такива ситуации би трябвало наистина да има създадена една комисия от видни български професионалисти, които би трябвало да решат как, кога и по какъв начин трябва да се помогне на хората.

Това са страшни заболявания, това са драми в семействата.

Моето семейство е минало през целия този ад. Първо с майка ми, после с баща ми, който почина от Хепатит С – беше заразен след кръвопреливане. Майка ми имаше рак, за нея търсихме алтернативно лечение, но нямаше никакъв ефект. Тя беше и сравнително късно диагностицирана, когато имаше метастази в цялото тяло. Аз също минах по този път също. Много късно разбрах, че имам тумор в мозъка. Слава Богу, той не беше толкова страшен и успях да оцелея“, сподели д-р Иванова.

„Винаги съм казвала, че

в медицината не трябва да има политика.

На първо място трябва да се гледа ползата за болния човек, с какво може да се помогне и до колко“, каза още тя.

Целия разговор с нея вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.