Още по темата

Задочният спор, който министър-председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев водят през медиите, относно новите изтребители, които страната ни трябва да закупи, продължава с пълна сила.

Още в събота държавният глава говори по темата, заявявайки, че лобистите са постигнали своето за изтребителите, като не са взети под внимание оценките на военните експерти. В понеделник премиерът му отговори като изрази съмнение, че „Грипен”-ите не са най-добрият избор.

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

Румен Радев изведе "Грипен" като най-изгоден вариант за нови самолети

Борисов слуша Радев: Без нови изтребители в армията

Следващият коментар на ген. Радев дойде чак от Ню Йорк, където пристигна в понеделник, за да участва в Общото събрание на ООН, информираха от Прессекретариата на президента.

„Искам да напомня на премиера, че разбира се ресурсите са у него, но и отговорността е у него.

Да не дели страната и важните сектори на порции и да ги тегли на един повече, на един по-малко и всеки ден да си мени решенията. Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позицията. Важно е дългосрочното, ясно планиране”, каза президентът.

Той отправи и съвет към Борисов: „Мога да посъветвам министър-председателя наистина да си организира добре всички съветници, които работят за него и своята парламентарна група да четат.

Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още сто такива, и да излизаш и да казваш най-странни и нелепи твърдения“.

Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен".

По повод очакваните резултати от 72-ата сесия на Общото събрание на ООН Радев каза: „Държавите-членки на ООН трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата на Организацията и да ускорят процеса по  вземане на решения в случаи на кризи“.

„Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време“, подчерта държавният глава.

На специална церемония в американския град държавният глава връчи награди на местен прокурор и на лейтенант, член на кюрдските власти в Ирак, организирали съпротива срещу „Ислямска държава“. Радев призна, че това е първия път, в който слага папионка.

Източник: Президентство

Президентът ще бъде гост и на традиционния прием, който американското първо семейство дава за участниците в събранията на ООН. Все още

не е ясно дали Радев ще има възможност да разговаря с Тръмп, макар и за кратко.

Насрочена официална среща между двамата няма.

:Можете да гласувате за президента Румен Радев и за премиера Бойко Борисов , като ги оцените по скала от 0,1 до 10 , като оценка 5 е неутрална позиция, от 5,1 до 10 - положителна, под 5 - отрицателна. След като гласувате, ще можете да сравните своето мнение с мнението на всички гласували.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.