Още по темата

Политическата отговорност в спечелилата изборите партия трябва да се носи от нейния председател, това е най-логичното за една партия, другото е бягане от отговорност - това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Седмицата" по Дарик.

Според него премиерът Пламен Орешарски не носи никаква политическа отговорност и не управлява.

„Той не може да си направи една смяна и да си назначи един човек в управлението, без да го съгласува с БСП и ДПС. Няма по-голяма лъжа и лицемерие от това да си политически лидер на една партия, тази партия да управлява, и да се слага друг за премиер. Но при положение, че има ГЕРБ, хората имат ясна алтернатива на това управление", каза Борисов (Чуйте цялото интервю с Борисов).

Според него най-логичното за една партия е председателят й да бъде премиер, ако спечели изборите. „Иначе няма кой да носи политическата отговорност. А това го направи и Иван Костов, по същия начин направи Доган с Местан, по същия начин и царят направи, това е задкулисие", коментира Борисов.

„Аз винаги съм бил демократ и считам, че когато има напрежение в обществото, особено ако не можеш да изпълниш ангажимент, най-правилното е да подадеш оставка, както направих аз, и съм благодарен на българския народ. Те след това ни поставиха като първа политическа сила. Най-добрият социолог и политолог е народът", заяви Борисов и допълни, че според него ГЕРБ е единствената заплаха на това управление.

На въпроса защо си тръгват депутати от ГЕРБ, той заяви, че са голяма партия и допълни, „че имат да дадат и да остане".

„Вероятно има някакви процеси, които се случват, неприятно ми е, защото съм гласувал доверие на тези хора, но... Пожелавам им успех! Красимир Стефанов продължавам да го гледам като експерт, но ще бъде експерт другаде. Чух, че следващият напуснал ще е висок, умен, красив..., но освен мен за друг не се сещам?!", заяви още Борисов.

За промените в ГЕРБ Борисов каза, че новите заместник-председатели са деца на партията. "Фандъкова от директор на училище, виждате после какво направи за столицата.

Димитър Николов показа как от един сравнително изостанал град живеене направи най-добрият гад за живеене.

Аз с Цветанов ясно съм се разбрал, ако си невинен, оставаш в партията, ако е виновен, сам ще си тръгне.

До този момент никой не може да ме убеди в неговата вина.

Цветанов има един от 11-те гласа в Изпълнителната комисия, която се състои от личности, които никога няма да си променят мнението, само защото някой иска нещо от тях.

Точно обратното - тежестта на Изпълнителната комисия в момента ще измести възможността, включително и моята, някой да взима погрешни решения, които да не са в полза на държавата и партията", категоричен бе Борисов.

Той посочи като много възможен водач в листата за евроизборите Томислав Дончев: „Искаме за евроизборите да участват хора, които са запознати с европейската действителност, с еврофондовете и е много важно водачът да бъде дете на партията, да бъде отгледан от партията, да го обича партията, за да може хората да гласуват за него, за да може и хора, които не са симпатизанти, да искат да гласуват също за него", каза Борисов.