35

Смятам, че с господин Дянков говорим на един език, тук е въпросът дали този език е разбираем и за други хора.

Това каза Алексей Петров след срещата си с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, на която бе обсъден подготвяния от правителството пакт за финансова стабилност.  

Днес Алексей Петров се е срещнал със Симеон Дянков в качеството си на председател на Съюза за стопанска инициатива.

Алексей Петров доскоро бе сочен от МВР за глава на организираната престъпност у нас. Той е обвиняем по дело за организиране на престъпна група и изнудване. В момента му е наложена мярка за неотклонение "подписка". Обвинението срещу Петров още не в внесено в съда.

В края на миналата седмица Петров изненадващо се появи и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) подкрепи по принцип пакта за финансова стабилност. От съюза са отправили забележки по отношение на форсмажорната клауза за действия при бедствия.

"За мене и за моя експертен екип тези срещи са много важни, за да можем да стигнем до най-добрия вариант на този пакт за финансова стабилност преди той да бъде представен в парламента", каза вицепремиерът Дянков.

Той увери, че срещата се провежда по линия на тристранното сътрудничество, в рамките на което Дянков провежда поредица от срещи с представители на работодателските организации и синдикатите.

Дянков не пожела да коментира дали не компрометира кабинета, срещайки се с Ал. Петров

"Аз нямам общо със съюза на командосите." Така Алексей Петров коментира публикациите в "Уикилийкс" за организираната престъпност в България, където е сочен за член на Съюза на бившите командоси.

Според Петров в последните 15 години има отделни хора с привилегии да събират тази информация и да я предоставят на чуждестранните ни мисии.

"Тази информация обикновено се събира за обслужване на корпоративни интереси и за решаване на бизнес въпроси. С други думи, отдавна се знае, че има определен кръг в това число представители на специалните служби, които в този 15-годишен период определят кой в България е лош и кой – добър", коментира той.

Бившата барета добави, че в доклада не се съдържат конкретни констатации, които да коментира. Петров отказа да коментира въпроси, свързани с делото "Октопод".

На днешната си среща с Дянков Алексей Петров е развил своята теза за картела на банките. Според него е съмнително при тези лихвени нива в рамките на свободната пазарна среда, българските фирми да бъдат конкурентоспособни.

Той каза, че знае за нови играчи, които искат да влязат на пазара. Освен пакта са били обсъдени и въпросите, свързани с лихвената политика на търговските банки, достъпа на малките и средни предприятия до европейско финансиране, проблемът със задълженията на държавата към предприятията.

ССИ поддържа позицията си от т. нар. писмо на тримата "Петров – Дечев - Лидиянов" по въпроса за лихвената политика на търговските банки и това, че държавата може да я коригира, като се включи като активен пазарен играч.

Днес обаче има две допълнения – че, за да има конкуренция на пазара, трябва да бъдат допуснати и нови играчи в унисон с европейските изисквания и националното законодателство, както и премахването на забранителния режим за т. нар. кооперативно кредитиране.

Дянков е поискал ССИ да изготви типологизация на репресиите над бизнеса и да му ги предостави за обсъждане в НСТС.

Според съюза тези репресии са свързани с безконечно продължаване на данъчни ревизии с цел репресия пряко срещу малкия и среден бизнес, както и налагане на административен диктат и др.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@