Още по темата

Козметика-менте буквално залива онлайн магазини. Всеки ден митничари спират вноса на хиляди парфюми, бяла и цветна техника, показва репортаж на „Здравей, България“ по NOVA.

Нова схема за пари в интернет удря българите

Измами за хиляди левове за коли и техника дебнат в интернет

Конфискуваните стоки до този момент са повече от миналата година – бройката им е 25 хиляди по данни на агенция „Митници“

Най-много ментета са хванати при дрехите, парфюмите и козметиката, чантите, играчките, обувките и часовниците. Пътят им към сергиите у нас започва от Турция, Хонконг и Китай, както и от Иран и Индонезия. 

„Кутията беше все едно принтирана в домашни условия, нямах фактура или касова бележка. Убедиха ме, че продуктите са оригинални и че самият сайт е оторизиран представител“ разказва потребител, а подобни сигнали са често срещани в интернет.

Експерти по интелектуално право разясняват, че  в сайтовете се слагат снимки на оригинални продукти. Те акцентират, че един от основните фактори, по които може да се ориентираме, е цената: „Хубава, качествена стока не може да струва евтино“. Ако търсим алтернатива, която да не е за сметка на качеството – разминаването с цената трябва да е между 5% и 10%.

При опаковките разликите са в детайлите – в повечето случаи оригиналите имат холограмни стикери, баркод, номер на партидата и други.

Фалшификатите трудно се разпознават и в лаборатория, защото съставките са търговска тайна. Най-често се откриват плесени, когато опаковката не е достатъчно качествена, както и консерванти над допустимите норми, срещат се дори тежки метали. Това води до екземи или алергични реакции.

Фалшивите продукти нямат клинични изследвания и не са минали проверки, но най-важното е, че отговорността е размита по веригата и потребителите няма как да потърсят правата си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.