4

Ще имаме успех тогава, когато сме солидарни като нация, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова днес при посещението си в Чипровци за честванията по повод на 325-годишнината от Чипровското въстание, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Град, който е бил люлка на българското Възраждане през 17. век и е дал на страната ни толкова много светли личности, има своето бъдеще и перспективи за развитие.

Успехът ще дойде тогава, когато сме солидарни като нация и заложим на просветените умове и на разумните икономически решения", посочи вицепрезидентът.

Маргарита Попова откри национална научна конференция в Чипровци на тема "Националноосвободителните борби през периода 15-19-и век; личност, народ, история".

"За да вървим напред, трябва да мислим повече за общото и по-малко за личното", е заявила тя в словото си при откриването на форума.

Попова подчерта, че това е примерът, който българските възрожденци и революционери са завещали на народа ни. Тя отбеляза и историческото значение на Чипровското въстание от 1688 г., като един от първите организирани опити за отхвърляне на чуждото владичество и възстановяване на българската държавност.

Пред журналисти вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че задача на държавата е да поддържа жива връзката с историческите български емигрантски общности в Европа и по света.

"Всеки тежи на мястото си и много от тези общности са запазили своите народностни традиции и дух. Днес страната ни трябва да създаде условията, които ще ни позволят да работим с тях и да отбелязваме заедно историческите дати, които ни обединяват", коментира тя.

"Подобно на представителите на други български общности, и българите в Банат, наследници на участниците в Чипровското въстание, поставят пред страната ни въпроса за откриването на български културен институт. Това е естественият начин да съхраним тяхната духовна връзка с България", добави Маргарита Попова.

В Чипровци вицепрезидентът присъства на тържествената церемония, с която е бил открит паметникът на полк. Стефан Дуньов - участник в Унгарската революция от 1848 г. и в националноосвободителните борби на Италия.

"Когато четири държави - България, Унгария, Италия и Румъния - отбелязват делото и живота на един човек, това също ни дава основание да помислим колко много можем да постигнем, когато работим заедно", отбеляза Маргарита Попова по повод делото на полк. Стефан Дуньов.