Още по темата

Като народни представители от 41-то Народно събрание решително осъждаме всички прояви на ксенофобия, антисемитизъм, религиозна и етническа нетърпимост и се присъединяваме към световната съпротива срещу тях.

Това заявиха депутатите в декларация по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста. Парламентът прие документа с пълно единодушие, всички 135 депутати в залата гласуваха "за".

"Българското общество, и най-вече младото поколение, са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи. То е послание към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура", заявяват депутатите.

"Оценявайки обективно историческите събития, днес не може да се оспорва фактът, че 11 343 евреи са депортирани от Северна Гърция и Кралство Югославия, които тогава са под германска юрисдикция.

Като осъждаме този престъпен акт, предприет от хитлеристкото командване, изразяваме съжаление, че не е било във възможностите на местната българска администрация да го спре.

Въпреки това опити за спасяване са правени от български граждани, от общественици и духовни лица. Народният представител Петко Стайнов внася предложение за промяна в Наредбата за българското гражданство, с която се опитва да спаси обречените на депортиране евреи, като им се даде автоматично българско гражданство.

Български дипломати издават визи за Палестина на евреи от европейски страни, които не са български граждани и по този начин спасяват още няколко хиляди души", пише още в декларацията.

Спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис, заяви парламентът в декларацията.

"Днес ние дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, за всеки един от депортираните евреи в окупираните от Хитлер територии и изразяваме дълбоката си почит към тяхната памет. Призоваваме трагичната им съдба да не се използва за политически спекулации с днешна дата", се посочва в документа.

"Историческата дистанция ни дава възможност да оценим събитията от българската история в тяхната пълнота и многостранност. Убедени сме, че само такъв подход и позиция може да спре спекулациите и невярното представяне на българската история и да отдаде дължимото на приноса на българското общество и държава към съвременната история на човечеството и неговите ценности", пише в декларацията.

Народното събрание определя спасяването на българските евреи през 1943 г. като "забележително събитие, показващо човечност и толерантността на българския народ, както и волята му за справедливост".

Приехме един исторически документ, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

България и Дания са единствените две страни в Европа, които спасяват своите евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

На 10 март в България отбелязваме деня на жертвите на Холокоста и годишнината от спасяването на българските евреи.

На тази дата през 1943 г. започва депортирането на евреи от Вардарска Македония към нацистките лагери на смъртта.

Също на 10 март е отменена заповедта за депортация на събраните в Пловдив български евреи.

"На 10.03.1943 г. протестът на българската демократична общественост, подкрепен от група народни представители, принуди правителството да отложи депортирането на 8500 български евреи към фашистките лагери на смъртта.

Този протест, както и ходът на Втората Световна война, спасиха от гибел 49 000 български евреи.

За съжаление от Северна Гърция и Югославия, администрирани по това време от българските власти, 11 343 евреи бяха откарани в нацистките концентрационни лагери и само 12 от тях оцеляха.

Българският народ преклая глава пред паметта на невинните жертви", е записано на паметната плоча, поставена до парламента по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи.