9

Правителството обяви 18 април 2010 г., неделя, за ден на национален траур по повод на трагичната смърт на президента на Полша Лех Качински, неговата съпруга и полската делегация на 10 април.

В неделя националният флаг на държавните институции у нас, както и в поделенията от Българската армия, на корабите и в българските военни контингенти зад граница ще бъде спуснат наполовина.

Ще бъдат свалени и флаговете за разцветяване на корабите на Военноморските ни сили в знак на съпричастност към жертвите и техните близки.

В знак на съпричастност към жертвите и техните близки, правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества.

Редица други страни също обявиха ден на траур.

Качински и още 95 души загинаха, когато самолетът им се опита да се приземи на летището край руския град Смоленск в условията на силна мъгла. Делегацията трябваше да присъства на честванията по повод 70-годишнината от избиването на хиляди представители на полския елит в Катинската гора по време на Втората световна война.

Продължава изследването на черните кутии на самолета.

Погребението на полския президент

е насрочено за 18 април. Първоначално се обмисляше то да бъде отложено, заради нарушенията във въздухоплаването в цяла Европа след изригването на вулкан в Исландия, което може би ще попречи на някои чуждестранни лидери да присъстват.

"Волята на семейството е датата на погребението в никакъв случай да не се променя. Церемонията ще се състои както бе планирано", съобщи президентският съветник Яцек Сашин.

Въздушното пространство в над десет страни от Европейския съюз остава затворено заради облака пепел и метеорологичните прогнози засега не са добри, тъй като въздушните течения продължават да го насочват в южна посока.

Надеждите са днес вечерта или през нощта вятърът да задуха на север, което би могло да нормализира обстановката.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу

може да не присъства

на погребението заради затварянето на летищата, заяви говорител на комисията.

Следим непрекъснато развитието на обстановката. Проучват се и други възможности за пътуване на председателя на Европейската комисия, изтъкна говорителят.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@