Още по темата

Септември идва, а с него и празничните дни за българите. Какви оферти ни чакат по българското Черноморие и дали да изберем почивка у нас, или в съседна Гърция?

Традиционно в края на лятото по Черноморието можем да почиваме на по-ниски от действащите през активния туристически сезон цени.

Голяма част от хотелите по родното Черноморие вече предлагат много по-ниски цени, отколкото през активния сезон. Голяма част от хотелите ще предложат новите, по-ниски цени - с 10 до 15 % по-ниски в сравнение с активния туристически сезон от началото на септември, съобщава НОВА.

Специални ценови пакети хотелиери са предложили и за българските ни туристи покрай септемврийските празници - 6 и 22 септември.

Източник: ThinkStock/Guliver

Традиционно почивката поевтинява най-рано на юг - в малките курортни градчета и селца. В Приморско например повечето хотели са намалили цените с 10-15 % още преди седмица-две. Бонуси има за семейства с деца.

В големите туристически курорти поевтиняването на морето ще стане малко по-късно заради това, че базата в момента е все още 100% пълна.

Това се отнася за хотелите с по-висока категория, при ол-инклузив изхранване. В хотелите с по-малко звезди и почивка на база нощувка и закуска поевтиняването влиза от тази седмица.

Така в делнични дни може да се стигне до 50 на сто намаление при 30 на сто през уикенда.

За пример, двойна стая с ползване на безплатен паркинг, басейн и интернет варира от 65 до 90 лева. Хотелиерите вече предлагат и оферти за септемврийските празници, около 6 септември.

Други използват допълнителни услуги, за да привлекат родни туристи. На юг, където септемврийските празници слагат почти край на сезона, също са изготвили пакети.

Отделно родните хотелиери обмислят и пакети за празниците в каря на септември.

В цените за нормални нощувки, както и в цените за пакети, свързани с предстоящите септемврийски празници, всеки един бъдещ и потенциален клиент на хотелите по родното Черноморие може да се информира на интернет-страницата на хотела, а също и на телефон на рецепция.

За сравнение - в Гърция за втората половина на септември има оферти до 65 лева за четири нощувки.

И в Аспровалта, и в Ставрос, и въобще - в Северна Гърция най-често туристите говорят на български. Докато Христос, председател на регионалното туристическо сдружение, и съпругата му българка, се хвалят, че говорят на езика на туристите.

А сега е пикът на цените. След месец те ще паднат наполовина, но туристите няма да намалеят, коментират туроператорите - заради някои примамливи оферти.

Източник: ThinkStock/Guliver

А колко струва вечеря навън?

"Ние сме пет души, 50-60 евро на вечер за вечеря мисля, че е нормално", коментира един турист.

А на плажа? Шезлонтъг и сянката от чадъра са безплатни.

Достатъчно е да си поръчаме нещо от кафенето на плажа и цял ден можем да им се наслаждаваме.

Цената на едно фрапе и малка бутилка минерална вода е 3 евро. Пясъчната ивица е 15 километра. Място има за всички. Ако не в близките квартири, може и на къмпинг, където - пак няма да се прескачате.