13

Н а днешния 7 април, на който се отбелязва Световния ден на здравето, лекари у нас ще протестират символично, за да изразят

недоволството си от новата методика за финансиране на лечебните заведения. 

Според тях връщането на командно-административни методи в здравеопазването не би довело до нищо добро, а новата методика за финансиране насочва именно към подобни действия. 

Тя беше приета от надзора на Здравната каса и предвижда болниците да могат да получат максимум до 90% от заработеното през изминалата година и до 95% – ако са обслужвали и спешни случаи.

Световният ден на здравето отбелязва деня на основаването на Световната здравна организация (СЗО) през 1948 г. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана СЗО. 

„Безопасност на храните: от фермата до чинията“ е темата тази година. 

Инициативите ще се фокусират върху значението на безопасността на храните по цялата хранителна верига в глобализирния свят: от производството и транспорта, до приготвянето и потреблението.

Опасните храни са причина за смъртта на около 2 млн. души годишно - включително и много деца. Храни, които съдържат вредни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, причиняват над 200 – от диария до рак. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@