7

О т днес еднодневните и нощните карти за градския транспорт в София могат да бъдат купени чрез смартфон. Тази услуга се предлага, за да компенсира за липсата на тикет система, чието въвеждане се бави. Проверката на контрольорите ще се състои в сканиране на кода от смартфона, съобщиха от столичния Център за градска мобилност.

За първите 1000 възползвали се от новата услуга  картата ще бъде безплатна.

Карта можем да купим чрез банкова карта или чрез мобилен оператор на принципа на плащането за паркиране в София. Засега обаче възможността да се купува дневна или нощна карта чрез смартфон чрез мобилен оператор е достъпна за клиентите само на един от телекомите – А 1, но до края на месеца ще бъдат включени всички.

От днес билетчето в София става 1,60 лева, столичани отказват да плащат

Стотици протестираха срещу цената на билетчето

Цената на дневната карта е 4 лева, а на нощната - 2 лева. Как точно можем да си купим тези два превозни документи, обясни директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров: „На sofia.mpass.bg трябва да се регистрирате, което става много лесно – с мейл“. За регистрацията ще са нужни само мейл и две имена, но без съгласието на потребителите техните данни няма да бъдат използвани, допълни Петров и обясни:  

„След това избирате от менюто „покупка“ и

имате две опции – дневна или нощна карта.

Избирате „купи“ съответната карта и след това имате два начина да осъществите покупката – с банкова карта или чрез мобилен оператор. Важно е да се избере още в началото с какво да се плати.

Ако е чрез мобилен оператор, тогава принципът е същият като при SMS-ите за синя и зелена зона, но тук сме гледали да го улесним – въвежда се един-единствен път вашият телефонен номер и плащането става автоматично, като това се прибавя към сметката за телефона“, каза Петров. В метрото ще може да се влезе директно с кода, който имаме на телефона. Най-вероятно и останалите превозни документи ще бъдат включени в услугата.

Проверката пък ще се осъществява от контрольорите, като те сканират кода от телефона

и се вижда дали превозният документ е активиран или не. „Това е изключително сложно, тъй като са интегрирани наземен и подземен транспорт в една система. Ще видим как хората го ползват и свикват с това нововъведение, но нашата амбиция е от септември-октомври да се разширява кръгът на превозните документи и това да можем да го предложим и за абонаментните карти“, каза Петров.

На Столичната община тази услуга няма да струва нищо. При продажбата на карти за градския транспорт по този начин има комисионна, като колкото е тя, толкова струва да се продаде и един превозен документ в момента, стана ясно от думите на Петров.

Важно е да знаете:

Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране. Не можете да се чекирате отново със същата карта, след като веднъж сте влезнали, в рамките на следващите 5 мин.

Контрольорите виждат в реално време, кога сте закупили картата.

При въвеждане на код за потвърждаване на телефонен номер, при 3 грешни въвеждания изпратеният код се инвалидира и е необходимо изпращането на нов код за потвърждение.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@