101

Протест на старозагорци срещу обгазяванията на града ескалира и те замеряха с яйца министрите на околната среда и водите Нона Караджова и на отбраната Николай Младенов пред сградата на областната управа.

Яйце се разби на метър от Нона Караджова върху вратата на областната управа. Николай Младенов пък бе заплют от протестиращ, съобщиха "Стандарт" и "Новинар".

На дискусия за проблемите със замърсяването на въздуха двамата министри бяха посрещнати от 150-200 души с маски на лицата и транспаранти "Чист въздух и ясен отговор за Стара Загора!", "Спрете геноцида за децата ни".

Според Нона Караджова и експерти основни източници за обгазяването на града са големите промишлени инсталации на газ, големият автомобилен трафик, битовото отопление, в съчетание с неблагоприятните климатични условия.

Военният министър е категоричен, че на полигона "Змейово" не се извършват дейности, които биха застрашили здравето на хората.

До февруари ще бъде готов оперативният план за действие срещу обгазяванията в Стара Загора, съставен съвместно от общината и екоинспекцията, обяви екоминистърът.

Тя посочи, че ще бъде направен мониторинг както на всички горивни инсталации в общината, така и на военния полигон край с. Змейово.

Има проблеми с обгазяването в региона и затова сме тук, каза министърът на отбраната Николай Младенов, цитиран от БТА.

Той посочи, че има готовност за публично наблюдение на военния полигон, за да се покаже отговорност по проблема.

Николай Младенов отбеляза, че не е категоричен дали полигонът в Змейово е източник за обгазяването, но след днешния ден смята - от това, което е видял, че не е това причината за замърсяването на въздуха на Стара Загора.

По-рано днес на полигона Змейово, в присъствието на двамата министри и на представители на неправителствени организации, бяха изстреляни два заряда от 120-мм минохвъргачки и РПГ-заряд за противотанково оръжие.

По настояване на министъра на отбраната беше демонстрирана и стрелба от зенитни картечници.

След края на стрелбата бяха проверени резултатите от анализ в автоматичната лаборатория за контрол на атмосферния въздух, която е разположена на територията на военния полигон.

Те показаха 29,3 микрограма на кубичен метър азотен диоксид и 2,7 микрограма на кубичен метър серни окиси. Преди началото на стрелбите нивото на азотния диоксид е било 20,0 микрограма на кубичен метър, а на серния диоксид - 6,0 микрограма на кубичен метър.

Анализите показват, че няма замърсяване на атмосферния въздух след стрелбите, посочиха експерти.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@