39
Вр рият гей парад в София мина без произшествия и сблъсъци, въпреки заканите и притесненията от последните дни. Организаторите очакваха над 300 участници, явиха се около 150.

Сред тях бяха и 30 души от Гърция, Македония, Швеция и Великобритания.

Около манифестиращите имаше изключителни мерки за сигурност. Пъстрата група хомосексуалисти, лезбийки и бисексуални бе оградена от плътни два кордона - частна охранителна фирма и полицаи. Край шествието се движеха и десетина автомобили на МВР.

Хомосексуалните и бисексуалните носеха многоцветни каски, знак за това, че всички те работят и не бива да бъдат дискриминирани от работодателите заради своята сексуална принадлежност.

Всеки, който искаше да се присъедини към парада трябваше да премине през специален пропускателен режим заради получените тези дни заплахи. Според Аксиния Генчева от българската гей организация „Джемини" източник на заплашителните сигнали е същата организация, която на миналогодишния парад хвърляше бомбички от типа "коктейл Молотов" срещу участниците.

Всички участници в парада се обединиха около идеята, че въпросът е не да обичаш гейовете, а да живееш с тях в мир и разбирателство.

Колоната тръгна от НДК и по булевардите "Фритьоф" Нансен и „Васил Левски" стигна до Центъра за култура и дебат "Червената къща", където завърши с прожекция на филми.

Само на едно място гражданин се опита да влезе в кордона и околните наблюдатели освиркаха участниците, отбелязва Дарик радио.

Миналогодишното шествие бе атакувано от крайни националисти и православни организации и заради сблъсъците бяха арестувани 80 души.

Както е известно, специален евродоклад отбелязва България, Естония и Румъния като държавите от ЕС, в които има най-враждебно отношение към гей парадите и други прояви за защита правата на хомосексуалистите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@