Още по темата

Днес отбелязваме международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г на Деветия конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО.

От тогава всяка година на този ден световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

По традиция, която продължава вече 44 години, на тази дата у нас се връчват Националните награди „Икар“.

Актьорите Иван Иванов и Васил Михайлов са номинациите на гилдията на артистите за „Икар“ за чест и достойнство и за изключителен принос към българския театър.

За статуетката за най-добра женска роля в спектакъл се състезават Теодора Духовникова, Радина Кърджилова и Радена Вълканова. А при мъжете номинирани за „Икар” са актьорите Захари Бахаров, Мариус Куркински и Иван Юруков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.