32

"Никога не съм казвал, че ще се закриват болници. Ние създаваме условия за организация на работата, прилагат се медицински стандарти, ред, правила и качество", заяви в интервю за Би Ти Ви здравният министър д-р Божидар Нанев.

Около 30 болници не отговарят на условията и не могат да сключат договор със здравната каса - сред тях са болниците в Трън, Брезник, Годеч, Тервел. Любимец, Царево, Ивайловград, Кула, Рудозем.

"Те ще се превърнат в центрове за извънболнична помощ, които да разполагат с лабораторна техника, рентгенови апарати, определени специалисти. Т.е. това, което до преди са правили, ще продължат да го правят, само че ще се наричат медицински центрове", обясни здравният министър.

По думите му тези центрове няма единствено да могат да приемат лежащо болни за активно лечение, тъй като там има определени стандарти.

Не бива болни, които могат да се лекуват вкъщи да бъдат лекувани в болница формално, каза още той.

Според Нанев има много болници, в които всички отделения досега са работили с НЗОК, но вече това може и да не е възможно.

Министърът бе категоричен, че където няма болница, ще има център за извънболнична помощ или поликлиника. Според него Спешната помощ в страната е сравнително добре териториално изградена.

По повод разговора с премиера за пътуването до САЩ - заедно с Лъчезар Иванов, на разноски на фирмата "Остеотех", здравният министър заяви, че по случая няма конфликт на интереси.

По въпроса е назначена проверка на ДАНС, допълни той и заяви, че ако се установи негова вина, е готов да си подаде оставката.

Нанев обаче бе категоричен, че този въпрос не е стоял в разговора му с премиера.

Здравният министър заяви, че не е скрил нищо и има доклад за пътуването му, на какви разноски е било то - всичко е било документирано.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@