Още по темата

Няма икономическа логика държавата да си върне собствеността на електроразпределителните предприятия, заяви в УНСС министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на втория ден на 15-ия Младежки икономически форум.

Тя припомни, че още през 2003 г., на база на стратегията, която е приета, правителството е заложило като опция държавата да излезе от този бизнес.

Трите ЕРП-та искат по-скъп ток

КЕВР: Няма основания за поскъпване на тока

Петкова за ЧЕЗ: Държавата може да контролира ЕРП-тата

Петкова не пожела да коментира дали приетата тогава стратегия е правилна или не, но беше категорична, че ако сега изведнъж държавата поиска да си върне собствеността на електроразпределителните предприятия, няма икономическа логика за това.

Според министър Петкова българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия.

Освен това в момента текат арбитражни дела с тях и страната ни трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се вземат подобни решения.

Енергийният министър изтъкна, че държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези електроразпределителни предприятия и на енергийните предприятия като цяло, като гарант за това е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Петкова бе категорична, че интересите на българските потребители и бизнес са защитени в максимална степен.

Тя посочи, че ако някое от енергийните или електроразпределителни предприятия не изпълнява своите задължения по лиценз има възможност съответните собственици да бъдат отстранени, като на тяхно място да бъде назначен особен управител.

Министърът подчерта, че не ЕРП-ата определят цената на електроенергия и битовите потребители трябва да бъдат спокойни и да не допускат манипулации на тази тема, защото решението се взима от КЕВР.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.