Още по темата

Готовите салати, които купуваме от магазина, реално са коктейл от химия.

Такова обобщение правят експертите от асоциацията „Активни потребители” след проучване съдържанието на въпросните продукти.

Майки установиха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

Ядем ли второ качество храни

Юнкер призна: Има двоен стандарт при храните в ЕС

„В „Руската салата”, например, основните компоненти ги има, с изключение на вареното яйце. Освен това обаче има още около 20 други добавки от всякакъв род. Най-много са въглехидратите – няколко вида нишестета, захар, декстроза, лактоза, глюкозен сироп и т.н.”, посочи в „Здравей, България” по NOVA д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

По думите му има и субстанции като свински протеин и колаген, а повечето от тези добавки се слагат „просто за пълнеж – ако основните суровини са по-малко трябва да има нещо друго в тази кутия”.

Така, според д-р Иванов, се гледа да се докара технологичният вид и вкуса на продукта, но няма значение дали съдържанието е „Руска салата”.

„Слагат се и специални съставки. Те се наричат сгъстители или емулгатори. На професионален жаргон ги наричат гуми. Това са въглехидрати, извлечени от водорасли. Те образуват този кремообразен ефект, който се вижда при салатите”, посочи д-р Иванов.

„При проучванията на други продукти, сме виждали, че по-скъпите  са по-качествени. Тук обаче цената няма значение. Рецептата при салатите са едни и същи, с много малки различия, въпреки че руските салати са от 3 лв. до над 9 лв., а снежанките са 3 лв. до над 10 лв.”, отчете експертът.

„Салатата „Снежанка” има два основни компонента – краставици и цедено кисело мляко. В 11 от поверените 14 марки, обаче няма кисело мляко. Бялата субстанция, която изглежда като мляко е микс от хидрогенирана палмова мазнина, нишесте и средно още 11 добавки”, обясни д-р Иванов. „По количество на въглехидратите това се доближава до сладкарско изделие”.

В някои салати има дори такива екзотични съставки като силиций – стрит пясък, сложен просто за пълнеж.

„Това не е естествена храна, а химически продукт. Който го консумира, играе със здравето си”, категоричен е д-р Иванов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК