Още по темата

Общо 80 полицаи са участвали в акцията за задържането на мъжа, който се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник.

Той е на 35 години, казва се Иван, участвал е във Френския чуждестранен легион и оръжието, което притежава е законно. Това съобщи в „Здравей, България” по NOVA директорът на МВР в Хасково Ангел Цанков.

Разрешителното за пушката, с която мъжът стреля по служителите на реда, обаче не е издадено в България, а в държава от Европейския съюз, поясни Цанков.

Освен въпросното оръжие Иван притежавал законно още една пушка и пистолет. Той бил безработен. Откакто преди 4 години се върнал от Франция се изхранвал основно с дърводобив и сезонна работа.

По думите на Ангел Цанков безпрецедентният мащаб на акцията за задържането на мъжа се дължи на усилията да се предотврати да пострадат полицаи, граждани или самият арестуван.

Напрежението между Иван и органите на реда ескалирало, след като полицейски екип  посетил дома му по преписка на Софийска районна прокуратура за заплаха към друг човек.

Тогава мъжът се барикадирал в къщата в Орешник и заплашил полицаите с оръжие. Предал се цяло денонощие по късно. През това време в селото са разположени сили от Специализирания отряд за борба с тероризма, жандармерия и полицаи. Повечето от тях били прикрити, така че мъжът да не ги вижда.

„Установено е, че той изключително добре борави с огнестрелно оръжие. Бил е обучен във Френския легион, а може би и от български институции”, поясни Цанков.

В много държави набирането на новобранци за Френския чуждестранен легион, е престъпление. В Германия например то се наказва с до 5 години лишаване от свобода, а австрийците, които са служили в Легиона биват лишавани от австрийско гражданство. Затова много от легионерите са от държави от Източна Европа.

Елитното подразделение на френската армия, обучението за което е едно от най-суровите в света, приема хора с всякакъв произход и минало, включително и криминални престъпници.

Хората в Орешник са учудени от действията на Иван. Негови съседи споделят, че след смъртта на родителите си, той живеел сам. Често упражнявал стрелба в двора на къщата, но не е имал конфликти с никого. Бил е обаче разследван за убийство на гръбначно животно. Няма данни да е освидетелстван.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.