Още по темата

Вчера около 5 милиона турци, по данни на CNN Turk, се събраха на грандиозен митинг в подкрепа на управляващите.

На трибуната освен президентът Реджеп Ердоган и членове на правителството присъстваха и говориха и лидерите на опозицията и армията. Събитието беше предавано на живо в цяла Турция на огромни екрани.

Така управляващите изпратиха силен сигнал, че са постигнали единство в турското общество след неуспелия опит за преврат от 15 юли.

На този фон част от протестиращите издигнаха плакати, надписани с вричания към Ердоган, като: „Нареди ни да умрем и ще го направим!”.

„Това е твърдото ядро на управляващата партия”, коментира журналистът Мохамед Халаф в предаването „Здравей, България” по NOVA.

„Мисля, че проблемът не в това, какви са плакатите, издигнати на митинга, а на къде отива Турция”, подчерта Халаф.

По думите му: „Турция отива към страните от третия свят – една полицейска държава. Армията, която беше организирана и въоръжена от НАТО, вече е разделена, вече няма тази сила, която имаше досега. Турция отива към пълна диктатура”.

Според него с многомилионния митинг в неделя вечерта в Истанбул президентът Ердоган иска да отправи няколко послания както към вътрешните си опоненти така и към света. 

Едното от тях е, че Ердоган има голяма подкрепа в страната за това, което прави, а критиките към него са несправедливи.

Турският президент вчера нарече руския президент Владимир Путин в интервю за ТАСС: „мой приятел” и допълни, че се открива нова страница в отношенията между Турция и Русия.

Халаф смята, че тази промяна на политическите нагласи ще промени ситуацията в Близкия изток и най-вече в Сирия, където Турция подкрепяше опозиция срещу режима на Башар Асад, който пък получава помощ от Русия.

„Неслучайно премиерът Борисов ще отиде в Турция”, посочи Халаф. „Явно е, че той е загрижен и притеснен от развитието на нещата там. Най-важният проблем, който тревожи България в момента, е какво ще стане със споразумението с Европейския съюз по отношение на бежанците”.

Турски генерал за връзка на ЦРУ с опита за преврат

Ердоган поиска прошка от народа и от Бог

Борисов се обади на Путин за енергийните проекти

Мохамед Халаф  подчерта, че „България е най-уязвимата държава в ЕС в момента”, тъй като, ако Ердоган престане да задържа бежанците, това ще доведе до „цунами”, което ще залее нашата страна.

„Никой не може да предвиди какво ще прави Ердоган. Неслучайно той прави каквото си иска”, смята Халаф.

Той допълни, че в новата ситуация на приятелски отношения между Москва и Анкара, в противовес на ЕС, „България ще бъде пристискана и от Турция и от Русия”.