Още по темата

ГЕРБ ще предложат отмяна на мораториума върху нови лекарства, стана ясно от тяхно съобщение до медиите. Председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че на Председателски съвет на Народното събрание ще поиска депутатите да отменят Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

От ГЕРБ ще подкрепят искането за отпадане на мораториума единствено при пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.

Преди по-малко от седмица народните представители приеха окончателно, на второ четене, забраната върху новите лекарства и терапии да остане. Така те отхврълиха ветото на президента Румен Радев.

В закона за бюджета на НЗОК за следващата година са записани специални текстове, с които се забранява на НЗОК да заплаща за лекарствени продукти "с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г".

Сестрата на Борисов: НЗОК да плаща на здравноосигурените

Стефан Данаилов разплака депутати, ветото не мина

Граждани протестират срещу мораториума за новите лекарства

Ден след като парламентът отхвърли ветото на Радев, министър-председателят Бойко Борисов заяви от Брюксел, че е готов да преразгледа мораториума за онези лекарства, които се използват в ЕС.

В съобщение до медиите Цветанов съобщава:

„В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на шест комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства”.

Това бяха и мотивите на Радев: 

Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Според държавният глава се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК