28

Л ипса на кворум провали днешното заседание на парламента и отложи разглеждането на промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне при провеждането на местни и парламентарни избори.

Парламентът ще заседава извънредно от 14.00 следващия вторник, 16 юли, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В дневния ред на извънредното заседание ще бъдат включени промените в Изборния кодекс, предвиждащи отпадане на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. 

В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които се обявиха твърдо против измененията, а управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 121 народни представители, за да стартира заседанието.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

„Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно събрание, се случва този срамен акт. Колегите бяха в залата, а не се регистрираха“, подчерта Караянчева.

Председателят на парламента припомни, че до лятната ваканция на депутатите има още три седмици работа и ги призова за пълна мобилизация и добра законодателна дейност.

Нямат въображение да измислят нещо ново. Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова коментира поведението на депутатите от опозицията, които не се регистрираха в началото на днешното заседание на Народното събрание.

„Консолидираната опозиция, в лицето на БСП и ДПС, провали днешното пленарно заседание. Действията на опозицията са същите, както и преди европейските избори. Заявлението, че ще бъдат конструктивни и ще променят маниера и поведението си, се оказаха лъжа. Виждаме, че със същите действия, се надяват да получат различен резултат. Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума и с пленарното заседание, на което ще разгледаме предложените промени в Изборния кодекс“, категорична бе Дариткова.

Тя подчерта, че опозицията трябва да се бори с аргументи по време на дебатите, а не с „подли номера“, които според нея не отговарят на „претенциите им за отговорни политически партии“. 

Ние, от „БСП за България“, последователно и твърдо сме за машинното гласуване. Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите и подмяна на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава.

В навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи – на демокрация, правова държава и право да свободен избор, продължи Нинова.

Винаги, когато сме обсъждали изборните правила, за последен път само преди 5 месеца, отново водехме този дебат, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборният кодекс. Управляващите си позволяват отново, само 3 месеца преди избори, да променят правилата в движение, без да се съобразяват с обществената реакция и с общественото мнение. Затова предприехме тази стъпка - да не се регистрираме в пленарна зала, за да не се променя Изборният кодекс и да се отменя машинното гласуване. Винаги при тези дебати сме предлагали алтернативи – да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, машинно гласуване, видео наблюдение. Водили сме този дебат дни наред в парламента и сме го защитавали с аргументи. На техните предложения сме давали алтернатива и винаги на инат са отхвърляни всички предложения на левицата, каза Корнелия Нинова.

Тя е категорична, че БСП има своята позиция и я отстоява с всички възможни парламентарни норми на поведение.

Поведението на ГЕРБ с отмяна на преференции и на машинно гласуване е последователно по пътя на антидемократичния процес в България. Ние сме последователни в защитата на демократичните правила и правовата държава, заключи Нинова. 

„Отмяната на машинното гласуване ще позволи масово купуване на гласове”. Това заяви новият заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин пред „Здравей, България” по NOVA.

Той смята машинното гласуване е голямо достижение на демокрацията по отношение на изборния процес и сега е на път да остане в историята.

„Начинът, по който ГЕРБ се отнася към изборите, е скандален. Видяхме, че преди европейските избори се правиха промени в законодателството. Една абсолютно недопустима практика”, коментира Вигенин.

„Всичко това, заедно с безпрецедентното орязване на бюджетите на партиите средата на годината, когато всичко е планирано, е скок към авторитаризъм в България. Машинното гласуване е начин да се справим с голяма част на дефицитите на изборната система”, заяви още Вигенин.

Заместник-председателят на БСП добави още, че до 2021 година партията няма да е длъжник на държавата. Червените ще се опитат да води политика в полза на хората, а не на корпорациите. В момента в общинските структури на партията правят оценка на кметовете.

"И ДПС, и БСП – всеки си прави своите задкулисни договорки. Всеки си се бори за позиции в държавната администрация. Всеки театрално го играе контра на разумните предложения и на полезните за обществото, но това ще бъде за тяхна сметка". Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира проваления дебат за промените в Изборния кодекс.

Според Валери Симеонов обаче промените все пак ще минат в зала. Лидерът на НФСБ припомни, че още от самото начало партията му е заявила категорична позиция против машинното гласуване и го сята за „най-елементарната форма за манипулиране на избори". "Колкото по-рано го разбере обществото, толкова по-добре", смята Симеонов.

Той коментира поведението на опозицията с думите: „Не им препоръчвам да влизат в същия режим и същата спирала на падението, в която бяха предните няколко месеца. Това се отразява нездравословно. И този път няма да им се размине".

ДПС излезе с декларация, в която настоява машинното гласуване да остане, а всички бюлетини, с които е гласувано, да се броят машинно. По този начин ще се гарантира премахването на субективния елемент в гласуването. Това каза Мустафа Карадайъ след заседание на Централното оперативно бюро на партията. Карадайъ добави още, че машините за гласуване не трябва да бъдат взимани под наем, а трябва да бъдат купувани от държавата, софтуерът им – разработен от Информационно обслужване, а техниката – охранявана от държавата.

Карадйъ заяви, че провалът на правителството е неизбежен. Демокрацията е заплашена, каза той. 

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ДПС не е коалционен партньор в сянка. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 2 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 6 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 6 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 7 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 7 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 7 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци